Linkovi

Tramp hvali odluku sudije koga je ismevao u kampanji


Američki predsednik Donald Tramp pozdravio je odluku kojom se dozvoljava izgradnja zida na američko-meksičkoj granici, koju je doneo isti federalni sudija koga je američki lider ismevao tokom svoje predsedničke kampanje zbog meksičkog porekla.

Predsednik SAD napisao je na Tviteru da odluka sudije Gonzala Kuriela predstavlja “veliku pobedu”. Dodao je i da je za Ameriku neophodna pogranična bezbednost ali nije pomenuo svoje ranije kritike istog sudije.

Sudija Kuriel razmatrao je tužbu koju su federalnom sudu u San Dijegu podnele država Kalifornija i organizacije za zaštitu životne sredine, navodeći da Trampov predlog o izgradnji zida predstavlja kršenje federalnih ekoloških standard, kao i ustavnih provizija koje se odnose na prava država i princip podele vlasti. Sudija je naveo da njegova odluka nije zasnovana na tome da li su odluke u pozadini predloga o izgradnji zida “politički mudre ili razborite”, ali je zaključio da Trampova administracija nije prekoračila svoja pravna ovlašćenja u pokušajima da realizuje taj projekat.

Tramp je izjavio da uprkos presudi u njegovu korist neće graditi delove zida dok Kongres ne odobri izgradnju celokupne strukture duž 3200 km duge granice sa Meksikom, osim u područjima gde je zid nepotreban zbog samog neprohodnog terena. Taj projekat je procenjen na 20 milijardi dolara.

Iako je Tramp izjavio da Kalifornija želi da se počne sa izgradnjom, ta zapadna država je jedna od podnosilaca tužbe a sada razmatra da li će uložiti žalbu na sudsku odluku. Među protivnicima izgradnje zida je i Centar za biološku različitost, koji je najavio ulaganje žalbe.

Senat je u februaru odbacio predlog o finansiranju dela zida, predstavljen u paketu sa drugim reformama imigracione politike. Tramp je podržao tu meru, koja predvidja izdvajanje 18 milijardi dolara za finansiranje zida, oštro smanjenje broja legalnih imigranata koji se primaju u SAD i zaštitu od deportacije stotina hiljada mladih imigranata koji su u zemlju dovedeni ilegalno tokom detinjstva. Međutim, predlog nije dobio ni blizu potrebnog broja glasova.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG