Linkovi

Nastavak kampanje posle Njujorka


Vodeći kandidat u trci za republikansku predsedničku nominaciju, Donald Tramp, preusmerio je svoju pažnju i retoriku na demokratskog favorita Hilari Klinton, pošto su oboje odneli impresivne pobede u Njujorku ove nedelje.

Tramp je u sredu vodio kampanju u Merilendu, jednoj od pet država u kojima se idućeg utorka održavaju primarni izbori.

"Korumpirana Hilari Klinton nema šanse. Ona neće vratiti poslove, ne razume se u ekonomiju. Donosi loše odluke. Znate šta je Berni Sanders rekao o njoj, čuli ste to. Broj jedan, rekao je da nije kvalifikovana, što je već loše. Ali je uz to rekao da ima loše rasudjivanje, lošu moć procene. Ima da je teško porazimo…”

Medjutim, Tramp prvo mora da obezbedi nominaciju, a na putu mu stoje senator iz Teksasa Ted Kruz i guverner Ohaja Džon Kejsik, koji zaostaju za Trampom po ključnom broju delegata ali bi mogli da pokvare njegovo “krunisanje” za stranačkog kanidata na Nacionalnoj republikanskoj konvenciji u julu.

U medjuvremenu, Hilari Klinton je vodila kampanju u Pensilvaniji, gde je izbegla da pominje Trampa po imenu, ali je zato pomenula njegovog rivala Teda Kruza, koji je kao Tramp zauzeo kontroverzan stav prema muslimanima.

Tramp želi da privremeno zabrani muslimanima ulazak u SAD dok Kruz traži specijalne policijske patrole, u krajevima gde su grupisane zajednice američkih muslimana.

"To je opasno. Nije to samo slobodno, retoričko preterivanje. A Ted Kruz govori o verskom profilisanju američkih muslimana i specijalnim polcijskim patrolama koje bi obilazile muslimanske četvrti”, poručila je Hilari.

Put Hilari Klinton ka demokratskoj nominaciji krajem jula deluje sve izvesnije, što bi je učinilo prvom ženom u američkoj istoriji koja je postala predsednički kandidat jedne od dve velike stranke.

Tramp će se verovatno suočiti sa većim otporom u osvajanju republikanske nominacije ukoliko ne osvoji potreban broj delegata pre republikanske konvencije. Sledeći primarni izbori održaće se u istočnim državama – Pensilvaniji, Merilendu, Konektikatu i Roud Ajlendu, gde ankete pokazuju da su Tramp i Klinton u značajnom vodjstvu.

XS
SM
MD
LG