Linkovi

Tramp: Ovo je naš novi američki momenat


Tramp: Ovo je naš novi američki momenat
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:00 0:00

Četrdeset peti američki predsednik Donald Tramp održao je svoj zvanično prvi govor o stanju nacije, tačno 10 dana pošto je obeležio prvu godinu na položaju. Tramp je veliku pažnju posvetio imigraciji, ali je govorio i o brojnim drugim političkim pitanjima, između ostalog o trgovini, infrastrukturi i nacionalnoj bezbednosti.

U svom prvom obraćanju zajedničkoj sednici oba doma Kongresa, koje je trajalo skoro 80 minuta, predsednik Donald Tramp je poručio da će zakonodavci u narednim nedeljama glasati o paketu imigracionih reformi, navodeći da je njegova administracija pripremila „detaljni predlog, koji bi obe stranke trebalo da podrže kao pošten kompromis“.

“Prvi stub našeg plana velikodušno pruža put do državljanstva milion i 800 hiljada ilegalnih imigranata, koje su ovde doveli njihovi roditelji, kada su bili deca. Time se pokriva skoro trostruko više ljudi nego što je to bio slučaj sa predhodnom administracijom. Prema našem planu, oni koji ispune zahteve koji se tiču obrazovanja i rada, a prikažu dobar moralni karakter, moći će da postanu punopravni građani SAD psole perioda od 12 godina. Drugi stub ovog plana obezbeđuje našu granicu, što podrazumeva izgradnju velikog zida na južnoj granici, i znači da ćemo zaposliti više heroja, da očuuvaju bezbednost naših zajednica“, rekao je Tramp, dodajući da želi da ukine lutriju za zelenu kartu, program, koji, kako je rekao „nasumice poklanja zelene karte, ne uzimajući u obzir veštine, zasluge, ili bezbednost američkog naroda“.

Tramp je takođe istakao da će njegova imigraciona reforma okončati lančanu migraciju, koju aktuelni sistem omogućava, jer – kako je rekao – jedan imigrant može da dovede praktično beskonačan broj svojih daljih rođaka.

Tramp je u govoru zatražio najmanje 1.500 milijardi dolara od Kongresa za obnovu američke infrastrukture, hvalio je uspehe američkih vojnika, napredak ekonomije, koji se ogleda u rastu vrednosti indeksa i deonica na berzi, ali i sve nižom stopom nezaposlenosti, kojima su – kako je naveo – doprinele poreske olakšice usvojene pred kraj prošle godine.

“Ovo je naš novi američki momenat. Nikad nije bilo bolje vreme da počnete da živite 'američki san'. Stoga, svakom građaninu, koji gleda ovaj govor, bez obzira gde ste bili, ili odakle ste, ovo je vaše vreme.Ukoliko radite vredno, ukoliko verujete u sebe, ukoliko verujete u Ameriku, onda možete da sanjate o čemu god hoćete, možete da budete šta želite, a zajedno, možemo da postignemo sve”, rekao je Tramp.

Kada je reč o opasnostima po nacionalnu bezbednost, Tramp se pohvalio da je koalicija protiv Islamske države osobodila skoro celokupnu teritoriju, koju je ta teroristička organizacima držala pod kontrolom u Iraku i Siriji. Najvažniju poruku o pretnji po nacionalnu bezbednosti sačuvao je za kraj, kada je govoreći o Severnoj Koreji rekao da je iz ranijih iskustava naučio da „samozadovoljstvo i ustupci samo prizivaju agresiju i provokaciju.

"Neću ponoviti greške prethodnih admnistracija, koje su nas dovele u ovu opasnu poziciju“, zaključio je Tramp.

Kongresmen Džo Kenedi tokom odgovora na Trampovo obraćanje naciji
Kongresmen Džo Kenedi tokom odgovora na Trampovo obraćanje naciji

Zvanični odgovor demokrata na govor predsednika Trampa uputio je kongresmen iz Masačusetsa Džozef Kenedi, 37-godišnji zakonodavac iz jedne od najčuvenijih američkih porodica, unuk pokojnog senatora Roberta F. Kenedija, ubijenog dok je vodio kampanju za predsednika SAD 1968. godine. Džo Kenedi je između ostalog rekao da bi bilo lako odbaciti proteklu godinu kao haos i jednostranačje, kao politiku, ali je dodao da je reč o mnogo većem problemu.

„Ova administracija ne napada samo zakone koji nas štite, ona napada samu ideju da smo svi mi vredni zaštite", rekao je Kenedi.

Pored kongresmena Kenedija, odgovore, doduše ne zvanične, na govor predsednika Trampa uputili su i Kenedijeva koleginica iz Južne Kalifornije Maksin Voters, predstavnica u skupštini savezne države Virdžinija Elizabet Guzman na španskom jeziku i senator iz Vermonta Berni Sanders, putem društvene mreže Fejsbuk.

XS
SM
MD
LG