Linkovi

"Drugi amandman nikad neće biti ukinut"


Predsednik SAD Donald Tramp
Predsednik SAD Donald Tramp

Sudija Vrhovnog suda SAD u penziji, Džon Pol Stivens, pozvao je na ukidanje Drugog amandmana kojim se Amerikancima dozvoljava nošenje oružja. Stivens konstatuje da su protesti koji su izbili nakon masovnog ubistva u školi na Floridi, poziv na promene.

U komentaru koji je napisao za Njujork Tajms, 97-godišnji Stivens piše da bi ukidanje Drugog amandmana “više nego bilo šta drugo oslabilo mogućnost Nacionalnog udruženja vlasnika oružja da blokiraju konstruktivnu kontrolu naoružanja I debate o oružju”.

Stivens je, inače, glasao protiv presude Vrhovnog suda iz 2008. kojom se pojedincima daje pravo da poseduju oružje u svrhu samoodbrane.

Predsednik Donald Tramp odgovorio je na Tviteru da “Drugi amandman nikada neće biti ukinut”.

“Koliko god da demokrate žele da se to desi I uprkos mišljenju sudije Stivensa, NEMA ŠANSE. Potrebno nam je više republikanaca u 2018 I treba UVEK da imamo većinu u Vrhodnom sudu”, napisao je Tramp.

Ukidanje amandmana je izuzetno teško. Amandman na Ustav može da predloži dvotrećinska većina u oba doma Kongresa ili ustavotvorno telo koje takođe mora da pozove dve trećine članova Kongresa. Amandman potom mora da odobri I tri četvrtine saveznih država.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG