Linkovi

Tramp dao vojsci SAD veća ovlašćenja za napade u Somaliji


Arhiva - Pripadnici somalijske Al Šabab militantne grupe u patroli u blizini Mogadiša, 5. mart 2012. (AP Photo)
Arhiva - Pripadnici somalijske Al Šabab militantne grupe u patroli u blizini Mogadiša, 5. mart 2012. (AP Photo)

Bela kuća odobrila je američkoj vojsci šira ovlašćenja za izvođenje napada u Somaliji protiv Al Šabab militanata, koji su povezani sa Al Kaidom, saopštio je Pentagon u četvrtak. Poslednji potpis predsednika Donalda Trampa povećava angažman vojske SAD u regionu.

Prošlog petka, glavnokomandujući američkih snaga u Africi rekao je da će veće mogućnosti u borbi protiv militanata voditi ka većoj fleksibilnosti i bržem odabiru ciljeva.

Al Šabab je sposoban da izvodi smrtonosne bombaške napade, uprkos gubitku većeg dela teritorije od mirovnih snaga Afričke unije, koja podržava somalijsku vladu. Pobunjenička grupa ima za cilj da istera mirovne snage, obori somalijsku vladu koju podržava Zapad i uvede rigoroznu verziju islama u zemlji na afričkom rogu.

Sjedinjene Države imaju malo vojno prisustvo u Somaliji, kome je dozvoljeno da izvodi napade u odbrani partnerskih snaga.

Zvaničnici odbrane SAD, koji su insistirali na anonimnosti, rekli su da je Bela kuća proglasila u sredu uveče delove Somalije za "oblasti aktivnih neprijateljstava", za najmanje 180 dana. Glavni grad Mogadiš nije u to uključen.

Ukidanje sigurnih utočišta

Šira ovlašćenja će omogućiti Sjedinjenim Državama da izvode ofanzivne napade protiv militanata Al Šababa, čak i ako militanti ne napadaju snage koje SAD podržavaju, kažu zvaničnici. Oni kažu da cilj da se izbegavaju cvilne žrtve neće biti napušten.

U saopštenju, Pentagon tvrdi da je Tramp odobrio zahtev za "dodatnom preciznom vatrom, koja je podrška Misiji Afričke unije u Somaliji (AMISOM) i bezbednosnim snagama Somalije".

"Dodatna podrška omogućena ovim ovlašćenjem će pomoći poništavanju sigurnih utočišta Al Šababa, odakle su mogli da napadaju američke građane ili američke interese u regionu", rekao je u izjavi portparol Pentagona, kapetan Džef Dejvis.

Odluka je nalik onoj koju je Bela kuća donela u januaru, a kojom se delovi tri oblasti u Jemenu proglašavaju "oblastima aktivnih neprijateljstava" i kojom se dozvoljava vojsci veća fleksibilnost u ciljanju Al Kaidinih militanata tamo.

Tokom poslednjih meseci, Sjedinjene Države izvele su više od 40 udara na militante Al Kaide u Jemenu.

U tim napadima ubijeno je 12 civila, među kojima ima i žena i dece. Među žrtvama je i američki komandos, koji je ubijen tokom napada na južni Jemen u januaru. Sjedinjene Države su saopštile da su u tom napadu prikupljene vredne informacije.

XS
SM
MD
LG