Linkovi

Tramp dostavio imigracione zahteve, demokrate odbile većinu


Protesti protiv ukidanja DACA-e u Vašingtonu
Protesti protiv ukidanja DACA-e u Vašingtonu

Američki predsednik Donald Tramp saopštio je da će tokom pregovora sa demokratama o zaštiti od deportacije ilegalnih imigranta, koji su u SAD dovedeni kao deca, insistirati na izmeni sistema za izdavanje zelenih karti, zapošljavanju još 10 hiljada imigracionih agenata i izgradnji zida duž južne granice.

Tramp je spisak zahteva administracije u pogledu imigracione politike dostavio u pismu liderima u Kongresu. Bela kuća, između ostalog, zahteva da se zelene karte, koje se izdaju članovima porodice, ograniče na supružnike i maloletnu decu američkih državljana, da se za prijem imigranata napravi sistem zasnovan na poenima i zaslugama, te da se smanji broj izbeglica koje ulaze u zemlju.

Predsednik je ustvrdio da će ti potezi promovisati “finansijski uspeh i asimilaciju pridošlica” i istovremeno zaštiti zarade američkih radnika.

Tramp želi i da proširi spisak krivičnih dela, zbog kojih ne bi bio dozvoljen ulazak u SAD, da bi bilo obuhvaćeno pripadanje nekoj bandi, nasilje u porodici, zlostavljanje dece i vožnja pod uticajem alkohola. Zbog tih prestupa, imigrantima bi pretila i deportacija.

Prema Trampovom sistemu, poslodavci širom zemlje morali bi da koriste elektronski sistem za proveru imigracinog statusa potencijalnih radnika, dok bi gradovima koji pružaju utočište ilegalnim imigrantima bila ukinuta federalna pomoć.

Međutim, demokratski lider protive se mnogim od Trampovih zahteva. Lideri demokratske manjine u Predstavničkom domu i Senatu, Nensi Pelosi i Čak Šumer, saopštili su da spisak “ide iznad onog što je razumno”.

"Administracija ne može da bude ozbiljna u pogledu postizanja kompromisa ili pomoći sanjarima, ako počinje sa spiskom koji je veoma uvredljiv za njih, imigracionu zajednicu i ogromnu većinu Amerikanaca”, saopštili su demokratski lideri.

Tramp je Kongresu dao šest meseci da utvrdi zakonski predlog kojim bi od deportacije bilo zaštićeno gotovo 800 hiljada mladih ilegalnih imigranata. Američki lider prethodno je ukinuo program Obamine administracija pod nazivom “Odložena akcija za pridošle u detinjstvu” (DACA), koji je štitio takozvane “sanjare”.

XS
SM
MD
LG