Linkovi

Tramp u Davosu zapretio da će ukinuti pomoć Palestincima


Predsednik SAD Donald Tramp po dolasku u Davos, 25. januar 2018.

Američki predsjednik Donald Tramp doputovao je u Davos, u Švajcarskoj, gdje se u četvrtak na marginama Svjetskog ekonomskog foruma sastao sa premijerima Izraela i Britanije, Benjaminom Netanjahuom i Terezom Mej.

Posle sastanka sa Netanjahuom, Tramp je optužio Palestince da su pokazali nepoštovanje prema Sjedinjenim Državama, odbijanjem da se sastanu sa potpredsjednikom Majkom Pensom tokom njegove nedavne posjete Bliskom istoku.

Palestinski lider Mahmud Abas odbio je da se sastane sa Pensom zbog Trampove odluke da prizna Jerusalim kao izraelsku prijestonicu.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu i predsednik SAD Donald Tramp tokom susreta u Davosu
Premijer Izraela Benjamin Netanjahu i predsednik SAD Donald Tramp tokom susreta u Davosu

Tramp se zapitao i da li će se mirovni pregovori Izraelaca i Palestinaca ikada nastaviti, a zaprijetio je i da će ukinuti pomoć palestinskim teritorijama.

“Taj novac je na stolu i neće im biti isplaćen, ako ne sjednu i ne pregovaraju o miru. Izrael želi mir i Palestinci će morati to da ga žele, jer u suprotnom nećemo imati ništa sa tim", rekao je predsjednik.

Nakon sastanka sa britanskom premijerkom, Tramp je pokušao da uvjeri svet da imaju odlične odnose. "Na istoj smo talasnoj dužini u svakom pogledu", poručio je američki lider i dodao da su "lažne glasine" da postoje razlike u stavovima. Najavio je i da će SAD osnažiti trgovinu sa Britanijom posle njenog izlaska iz Evropske unije.

Tramp sa britanskom premijerkom Terezom Mej
Tramp sa britanskom premijerkom Terezom Mej

Tramp je prvi aktuelni američki predsjednik koji prisustvuje forumu u Davosu posle Bila Klintona 2000. godine. Predsjednik će u obraćanju globalnim poslovnim i političkim liderima, u petak predstaviti svoju politiku „Amerika na prvom mjestu“, dok se delegati suočavaju sa suprostavljenim vizijama globalne ekonomije.

Danski premijer Lars Loke Rasmusen rekao je da se mnogi Evropljani ipak nadaju pozitivnoj poruci. "Svijet se suočava sa mnogo izazova, koje samo mogu da se riješe tijesnom međunarodnom saradnjom", naglasio je Rasmusen.

"Snažno vjerujemo u dijalog i dolazak američkog predsjednika je šansa za razgovor o pravednijoj globalizaciji”, poručio je predsjednik Svjetskog ekonomskog foruma Borge Brende.

Međutim, upravo Trampov stav o globalizaciji i slobodnoj trgovini je povod za vidljive tenzije uoči njegovog govora na zatvaranju samita u petak. Tramp je u utorak potpisao uredbu kojom se nameću velike tarife na uvozne mašine za veš i solarne panele, uz ponovljeni stav da je aktuelni trgovinski sistem loš za Ameriku.

“Ovim uredbama poštuje se princip slobodne trgovine, a svijetu pokazuje da niko više neće iskorišćavati Sjedinjene Države”.

Značajno drugačiju poruku od Trampove, na otvaranju foruma u utorak, uputio je indijski premijer Narendra Modi.

“Snage protekcionizma suprostavljaju se globalizaciji. Njihov cilj je ne samo da oni sami izbjegnu globalizaciju, već i da zaustave njen prirodni tok”.

Modijev stav dijele mnogi drugi lideri u Davosu – među kojima su evropski saveznici Amerike i velike ekonomije kao što su Kina i Japan. Zbog toga se postavlja pitanje kako će biti primljena Trampova agenda “Amerika na prvom mjestu.

“Gotovo da se priprema neka vrsta sukoba. Biće određene nervoze zbog, na neki način, mijenjanja prirode međunarodnog sistema, ili barem američkog angažmana u njemu. I druge države sve više uviđaju da će međunarodni poredak postati konkurentniji”, smatra Inderdžit Pramar sa Gradskog univerziteta u Londonu.

Protesti protiv Trampa u Ženevi
Protesti protiv Trampa u Ženevi

Tramp je tokom kampanje upozoravao protiv, kako se izrazio, “lažne pjesme globalizma”. Predsjednik je u srce tog globalizma stigao u četvrtak sa porukom koju mnogi učesnici možda neće željeti da čuju.

Predsednika SAD su dočekali i protesti na ulicama nekoliko švajcarskih gradova, na kojima je američkom lideru poručeno da nije dobrodošao.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG