Linkovi

Tramp brani uvođenje tarifa, Evropljani obećavaju odgovor


Predsednik Tramp na sastanku kabineta u Beloj kući.
Predsednik Tramp na sastanku kabineta u Beloj kući.

Američki predsednik Donald Tramp branio je svoju pretnju da će uvesti visoke tarife na uvoz čelika i aluminijuma, navodeći da potencijalni trgovinski sukobi mogu da budu korisni za SAD.

Tramp je na primedbe da bi tarife mogle da izazovu trgovinski rat, uzvratio na Tviteru, rekavši da kada zemlje poput SAD imaju trgovinski deficit "onda su trgovinski ratovi dobri i lako je pobediti u njima". U kasnijem tvitu, Tramp je naveo da je američka industrija čelika u lošem stanju i da mora da bude zaštićena. Svi američki saveznici negativno su reagovali na uvođenje tarifa, koje je Tramp najavio juče, a kako izgleda znatno su se unervozili i investitori, pošto su berze otvorene sa velikim gubicima.

Evropljani: Rat na dva fronta

Najava predsjednika Trumpa o uspostavljanju visokih taksi na uvoz željeza i aluminija navela je Evropljane da odgovore: “Ukoliko se to desi, odmah ćemo reagovati na pravi način". Biće to težak izazov za Uniju, koja je, poslije Kine, najveći proizvodjač čelika, ali i za euro-američke odnose u kojima se trgovinski rat sve više nazire...

Najavljeno američko dizanje taksi za železo na 25 posto i taksi na uvoz aluminijuma na 10 posto i otvoreni poziv američkog predsjednika na trgovinski rat, izazvaće Evropljanima rat na dva fronta, upozorava potpredsjednik Evropske komisije Jurki Katainen.

"Lako mogu da vidim veoma loš i zabrinjavajući razvoj ove situacije - ako Amerika preduzima jednostranu akciju, mi moramo da odgovorimo. Ali nije problem samo izmedju Evrope i Amerike, jer će to da ima posljedice po tržište željeza i šire. Gdje će tada željezo iz azijskih zemalja da ide? Za Evropu, jer neće moći da ga prodaju u Americi. Cijela situacija može da završi tako što ćemo biti u trgovinskom ratu na dva fronta i to sve samo zbog jedne odluke američkog predsjednika..."

Komisija će narednih dana da predloži protiumjere prikladne Svjetskoj trgovinskoj organizaciji mjere protiv Amerike, kako bi izbalansirala situaciju, izjavio je nakon američke najave presjednik Evropske komisije, Junker. Očekuje se da bi evropske mjere mogle da ponude neke već ranije pomenute mete: viski iz Kentakija, sok od narandze sa Floride, Harli Dejvidson motocikle. Kakav god bio, evropski odgovor će biti brz i odgovarajući, uvjeravaju danas iz Komisije.

"Reagovaćemo, brzo, čvrsto i u odgovarajućoj mjeri na osnovu postojećih pravila dogovorenih od strane svih medjunarodnih trgovinskih partnera u trgovinskoj organizaciji. To je ono što ćemo da uradimo", kazao je Aleksandar Vintenštajn.

Šta će biti uradjeno zavisi prije svega od americkih poteza...za sada, sve navodi na početak trgovinskog rata neutvrdjenih razmjera, ali i posljedica po njegove učesnike.

XS
SM
MD
LG