Linkovi

Tramp brani dogovor sa demokratama uprkos kritikama


Predsjednik Donald Tramp sa liderima u Kongresu

Predsjednik Donald Tramp brani dogovor sa demokratama o finansiranju vlade do decembra i povećanju granice do koje zemlja može da se zadužuje. Dogovor, koji su Tramp i demokratski lideri u Kongresu postigli u srijedu, izazvao je nezadovoljstvo mnogih republikanaca.

Predsjednik Tramp je u četvrtak u Bijeloj kući poručio da je dogovor sa demokratama dobar za zemlju.

“Američki narod želi jedinstvo, do određenog nivoa, različitih stranaka. Imamo različite stavove, osjećanja, ideje, ali mislim da ćete biti svjedoci snažnijeg jedinstva”.

Sporazum je postignut u srijedu na sastanku sa republikanskim i demokratskim liderima u Kongresu, među kojima je bio i demokratski senator Čak Šumer.

“Zemlja već duže zahtijeva dvostranačku saradnju, da dvije partije rade zajedno na poslovima važnim za zemlju, a ne da se beskonačno spore. Sporazum u srijedu ulio je tračak nade”.

Dogovorom se na tri mjeseca odlaže spor u pogledu federalnog budžeta i granice zaduživanja, ali i izdvajaju milijarde dolara za pomoć žrtvama uragana Harvi. Mnogi republikanci nisu zadovoljni predsjednikovom saradnjom sa demokratama. Međutim, predsjedavaći Predstavničkog doma Pol Rajan kaže da je Tramp na tome insistirao.

“Želio je da na sastanku pokaže dvostranačku saradnju u trenutku kada se zemlja suočava sa dva užasna uragana”.

Tramp je saradnju dvije stranke pomenuo i na skupu u Sjevernoj Dakoti na kojem je govorio o reformi poreskog sistema. Međutim, mnogi se pitaju koliko će dugo trajati novi pristup predsjednika koji je, kako smatra istoričar Alen Lihtman, do sada uglavnom bio usredsređen na svoju političku bazu.

“I on zaista ne brine mnogo o tome kako će ljudi reagovati na ono što govori, osim kada je riječ o njegovim pristalicama. Zato što voli svoju bazu, jer mu ona laska i obraća pažnju na njega”.

Analitičari primjećuju da Tramp u poslednje vrijeme pokazuje veću disciplinu, možda i zbog uticaja novog šefa kabineta Džona Kelija. Kris Vipl pisao je o Kelijevim prethodnicima.

“Svi predsjednici, često na teži način, saznaju da ne možete efikasno da vodite zemlju a da ne omogućite vašem šefu kabineta da radi veliki broj poslova i što je najvažnije, da sprovodi vašu agendu i govori vam ono što ne želite da čujete”.

Tramp se nada da će prevazići probleme iz prošlosti poput neuspjelog pokušaja da ukine i zamijeni Obamaker, kaže ekspert Leri Sabato.

On je odličan sa sloganima. Užasan sa detaljima. Da bi ste bili dobar predsjednik i usvojili zakon za koji možete da vežete svoje ime, morate da znate detalje”.

Predsjednik pokušava da ostvari rezultate koje republikanci mogu da brane uoči izbora za Kongres sledeće godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG