Linkovi

Tramp: Radiću na uspostavljanju mira na Bliskom istoku


Američki predsednik Tramp i izraelski premijer Netanjahu rukuju se u Jerusalimu, 23. maja 2017.
Američki predsednik Tramp i izraelski premijer Netanjahu rukuju se u Jerusalimu, 23. maja 2017.

Američki predsednik Donald Tramp je danas obećao da će raditi na uspostavljanju mira na Bliskom istoku, što se podudara sa osećanjima nekoliko njegovih prethodnika koji su pokušali, ali nisu uspeli, da postignu taj cilj.

Predsednik Tramp je to izjavio posle jednočasovnog sastanka u Vitlejemu sa predsednikom palestinske vlasti Mahmudom Abasom. Američki predsednik je istakao da veruje da Amerika može da pomogne Izraelu i Palestincima da postignu mir i pruže novu nadu tom regionu.

“Predan sam pokušaju da se postigne mirovni sporazum izmedju Izraelaca i Paletinaca i nameravam da učinim sve što mogu da im pomognem da postignu taj cilj.”

Abas je istakao da je fundamentalni problem za Palestince izraelska okupacija i izgradnja naselja, kao i odbijanje Izraela da prizna Palestinu.

Kasnije danas, Tramp se pridružio izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu na ceremoniji polaganja venca u Jad Vašemu, izraelskom centru sećanja na Holokaust.

Nakon te ceremonije, Tramp i Netanjahu su otišli u Izraelski muzej, gde je Tramp održao dugi govor o nizu tema, u kojem je još jednom obećao da će raditi na trajnom miru na Bliskom istoku.

“Kao što sam više puta rekao, lično sam predan ideji da pomognem Izraelcima i Palestincima da postignu mirovni sporazum. Jutros sam se sastao sa predsednikom Abasom i mogu vam reći da su Palestinci spremni da postignu mir - znam da ste to čuli i ranije – ali kažem vam – ja radim na tome.”

Američki predsednik je stigao u Izrael juče posle dvodnevne posete Saudijskoj Arabiji. Tramp je rekao da mu je saudijski Kralj Salman pružio uveravanja da Rijad želi mir Izmedju Izraelaca i Palestinaca.

XS
SM
MD
LG