Linkovi

Tramp: Bela kuća savršeno funkcioniše


Donald Tramp i njegov sin Donald Tramp mlađi za vreme predsedničke debate protiv demokrate Hilari Klinton (arhivski snimak)
Donald Tramp i njegov sin Donald Tramp mlađi za vreme predsedničke debate protiv demokrate Hilari Klinton (arhivski snimak)

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da Bela kuća “savršeno funkcioniše”, osporavajući izveštaje da je njegova administracija u haosu nakon što je Trampov najstariji sin obelodanio da se prošle godine sastao sa pravnicom koja navodno radi za rusku vladu a koja je ponudila kompromitujuće informacije o Trampovoj rivalki Hilari Klinton. Njegovi mejlovi pokazuju da je rado prihvatio poziv da dobije poverljive informacije koje su “deo podrške ruske vlade Trampu”. Donald Tramp Junior tvrdi da nije uradio ništa loše, da sastanak nije bio značajan i da nije dobio nikakve vredne informacije od ruske pravnice.

Gostujući u emisiji “Heniti” na kanalu Foks Njuz, Donald Tramp Junior je u utorak uveče izjavio da je taj susret bio “izgubljenih 20 minuta.” Međutim, naveo je da oca nije obavestio o sastanku.

"Da je nešto delovalo sumnjivo, da je postojala pretnja nacionalnoj bezbednosti, jasno je da bih se obratio nekome. Međutim, nisam znao o čemu se radi. Ispostavilo se da nije bilo nikakvih informacija.”

Za to vreme, zakonodavci iz obe partije javno su saopštili da sastanak Trampa mlađeg i ruske pravnice za koju se sumnja da je radila za vladu u Moskvi mora da se detaljno istraži. Opozicione demokrate su oštro reagovale na otkrića o mejlovima predsednikog sina.

“Ti mejlovi stavljaju tačku na ideju na kojoj insistiraju ova administracija i ovaj predsednik a to je da nema nikakvih dokaza namere da se sarađuje sa Rusima”, ističe Čak Šumer, vođa demokratske manjine u Senatu.

Republikanci priznaju da mejlovi ne izgledaju dobro za Belu kuću iako je ruska pravnica demantovala da radi za Kremlj i mada nije imala nikakve kompromitujuće podatke. Vođa senatske većine Mič Mekonel izrazio je podršku istragama koje se vode u Kongresu.

“Imam puno poverenje u odbor za obaveštajna pitanja koji vodi istragu. Senatori Bur i Voren trenutno "kontrolišu loptu" i kasnije će se oglasiti.”

Mejlovi Donalda Trampa Juniora otvaraju pravna pitanja koja nikada do sada nisu postavljena. Stručnjak za izborno pravo Džejms Gardner govorio je za Glas Amerike putem Skajpa.

“Jednostavno ne postoji presedan za ovakvu situaciju. Imamo statute u knjigama ali od pravnika nikada nije traženo da ih primene u ovakvim okolnostima koje su zaista izuzetno neuobičajene.”

Blizu Bele kuće, grupa demonstranata kritikovala je predsednika Trampa, dok istraga mogućeg dosluha njegovog izbornog štaba sa Rusima postaje sve napetija.

"Amerikanci zaslužuju da znaju činjenice a na kraju krajeva, na mladima kao što sam ja biće zadatak da raščišćavamo ovu zbrku i otklanjamo posledice godinama kasnije. Pamtićemo kako su se kongresni republikanci ponašali suočeni sa dokazima i pozvaćemo ih na odgovornost u odnosu na to šta će preduzeti narednih nekoliko dana”, poručila je Megi Tompson, demonstranktinja iz organizacije "Generation Progress."

Predsednik Tramp danas je na Tviteru pohvalio nastup svog sina na Foks Njuzu. “Moj sin Donald je sinoć dobro obavio posao. Bio je otvoren, transparentan i nedužan”.

XS
SM
MD
LG