Linkovi

Tramp: Proučiću "glupi" dogovor sa Australijom


Predsednik SAD Donald Tramp razgovara telefonom sa premijerom Australije Malkolmom Turnbulom

Posle izveštaja o spornom telefonskom razgovoru sa američkim predsednikom, australijski premijer Malkolm Turnbul rekao je da mu Donald Tramp nije spustio slušalicu i da je novi lider SAD posvećen realizaciji sporazuma dve zemlje o prijemu izbeglica koje su presretnute dok su pokušavale da se domognu Australije.

Sporazum je postignut za vreme administracije predsednika Baraka Obame. Tramp je izdao uredbu o zaustavljanju prijema izbeglica u Sjedinjene Države, iz koje su međutim izuzete osobe obuhvaćene već postojećim međunarodnim sporazumima.

Dnevnik "Vašington post" preneo je da je Tramp rekao Turnbulu da je sporazum dve zemlje "najgori dogovor ikada" i da Australija pokušava da izveze "buduće bombaše iz Bostona."

Bela kuća saopštila je da će oko 1200 izbeglica, uglavnom iz Avganistana, Iraka i Irana, morati da prođe "ekstremu proveru" pre nego što im bude dozvoljeno da uđu u Sjedinjene Države.

Tramp je u sredu veče, na Tviteru, ponovo kritikovao sporazum.

"Da li možete da verujete? Obamina administracija pristala je da primi hiljade ilegalnih imigranata iz Australije. Zašto? Ja ću da proučim taj glupi dogovor."

Nekoliko sati kasnije, australijski premijer rekao je za lokalne medije da se Tramp obavezao da će da poštuje sporazum koji je, kako je naveo, uvek predviđao da će izbeglice da prođu kroz strogu proveru predviđenu američkim bezbednosnim sistemom.

Turnbul je odbio da komentariše navode o bilo kakvom neprijateljstvu iskazanom tokom razgovora sa američkim predsednikom.

"Amerika je naš najvažniji saveznik. Iskreno razgovoramo sa našim saveznikom", naveo je australijski lider.

Republikanski senator Džon Mekejn, koji često kritikuje predsednika Trampa, pokušao je u četvrtak da uveri Australiju da su joj Sjedinjene Države i dalje veran saveznik.

Mekejn je u saopštenju, posle telefonskog razgovora sa australijskim ambasadorom u SAD, rekao da je Australija jedan od najodanijih američkih saveznika i da dve zemlje ujedinjuju porodične i prijateljske veze, zajednički interesi i vrednosti.

XS
SM
MD
LG