Linkovi

Tramp: Amerika se povlači iz sporazuma UN o trgovini oružjem


Predsednik Tramp sa direktorom NRA Krisom Koksom i izvršnim potpredsednikom Vejnom Lapijerom.
Predsednik Tramp sa direktorom NRA Krisom Koksom i izvršnim potpredsednikom Vejnom Lapijerom.

Predsednik Tramp saopštio je na godišnjem sastanku Nacionalnog udruženja vlasnika oružja (NRA) da će se SAD povući iz međunarodnog sporazuma o prodaji oružja, koji je 2013. potpisao tadašnji predsednik Barak Obama.

Taj sporazum nikada nije bio ratifikovan u američkom Senatu a protivile su mu se NRA i druge konzervativne grupe. Sporazumom se reguliše prodaja konvencionalnog oružja, u iznosu od 70 milijardi dolara, u nameri da se spreči da ono dospe u ruke onih koji krše ljudska prava.

Lobistička grupa je tvrdila da se sporazumom krše prava vlasnika oružja u Americi, što je stav koji je Obamina administracija odbacila. Tramp je najavio da će UN uskoro dobiti formalno obaveštenje o američkom povlačenju. NRA je 2016. donirala 30,3 miliona dolara Trampovoj kampanji 2016, prema podacima Centra za odgovornu politiku, grupe koja prati potrošnju u političkim kampanjama.

Generalna skupština UN je ubedljivom većinom usvojila sporazum u aprilu 2013, a SAD, najveći svetski izvoznik oružja, glasale su za njega, uprkos žestokom otporu NRA.

Članovi jedne porodice razgledaju pištolje tokom godišnjeg sastanka NRA u Teksasu, 4. maja 2013.
Članovi jedne porodice razgledaju pištolje tokom godišnjeg sastanka NRA u Teksasu, 4. maja 2013.

Trampov potez odmah je izazvao osude međunarodnih grupa za ljudska prava.

"SAD će se sada pridružiti Iranu, Severnoj Koreji i Siriji kao ne-potpisnica istorijskog sporazuma čiji je jedini cilj da se nedužni ljudi zaštite od smrtonosnog oružja", izjavila je Ebi Meksmen, predsednica Oksfama u Americi.

Do sada je 101 zemlja formalno potpisala sporazum a 29, uključujući SAD, su ga potpisale ali se nisu još formalno pridružile.

Ted Bromund, istraživač konzervativne Fondacije Heritidž izjavio je da sporazum može samo da navede potencijalne uvoznike da kupuju od Kine ili Rusije i drugih zemalja koje ne učestvuju u sporazumu.

Ovim saopštenjem, Tramp nastavlja da poništava inicijative iz Obamine ere. Pre skoro dve godine najavio je američko povlačenje iz Pariskog klimatskog sporazuma a u maju 2018. je povukao SAD iz međunarodnog nuklearnog sporazuma o Iranu.

Ovo je treći put da je Tramp govorio na godišnjem sastanku NRA. Od kako je izabran, bio je glasni zagovornik prava vlasnika oružja, što ima dobar odjek kod njegove političke baze. Obećao je da nikada neće narušiti pravo na posedovanje oružja, iz Drugog amandmana američkog Ustava, za koji je u petak rekao je "pod napadom demokrata."

Inače, jedan čovek je izveden iz sale nakon što je bacio na binu svoj mobilni telefon u trenutku dok je Tramp ulazio na binu. Predsednik je nastavio sa svojim govorom bez odlaganja. Očevici kažu da misle da je čovek koji je bacio telefon - pristalica predsednika.

XS
SM
MD
LG