Linkovi

Tramp: Za infrastrukturu 1.500 milijardi dolara


Predsednik SAD Donald Tramp
Predsednik SAD Donald Tramp

Predsednik Donald Tramp predstavio je u ponedeljak plan za poboljšanje infrastrukture u zemlji, vredan hiljadu 500 milijardi dolara.

Desetogodišnjem planom predviđeno je da se u popravku američkih puteva, mostova, železnice i druge infrastrukture uloži 200 milijardi dolara federalnih sredstava i hiljadu 300 milijardi dolara državnih i korporativnih investicija.

Američki lider je prethodno na Tviteru saopštio da će "ovo biti velika nedelja za infrastrukturu.

"Nakon glupog trošenja sedam hiljada milijardi dolara na Bliski istok, sada je vreme da počnemo da ulažemo u našu zemlju", tvitovao je Tramp.

Na sastanku u Beloj kući sa zvaničnicima iz cele zemlje, Tramp je rekao da je posle američke vojne potrošnje na Bliskom istoku, region "gori nego pre 17 godina kada smo se mi tamo angažovali".

Dodao je da će profit od ulaganja u infrastrukturu saveznih država biti neverovatan.

"Gradićemo. Održavaćemo. Naši putevi su u lošem stanju. Modernizovaćemo se", poručio je Tramp i obećao da će proces izdavanja dozovola za izgradnju biti skraćen sa "10 godina na možda dvije ili jednu".

Federalna sredstva biće prikupljena uštedama u postojećim programima koje, kako je predsednik priznao, neće predstavljati veliku sumu.

Još je neizvesno da li će Kongres odobriti Trampov plan, s obzirom na to da pojedini republikanci već kritikuju njegove troškove kojima se, uz već postojeće posle poreske reforme i usvojenog federalnog budžeta, samo dodaje na već postojeći dugoročni dug zemlje od 20 hiljada 600 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG