Linkovi

Trajković: SPS šteti Srbima na Kosovu


Trajković: SPS šteti Srbima na Kosovu
Trajković: SPS šteti Srbima na Kosovu

Nova Vlada Srbije moraće pod hitno da promeni politiku prema Kosovu i napravi novu strategiju za rešavanje problema srpske zajednice, smatraju Srbi u Gračanici. Prema njihovim rečima od toga će i zavisiti opstanak Srba na Kosovu.

“Prioritet nove Vlade Srbije treba da budu efikasniji razgovori Beograda i Prištine koji bi doneli prave rezultate, koji se odnose na bolji život svih gradjana Kosova”, smatra Rada Trajković poslanica u Skupštini Kosova. Po njenim rečima dosadašnji razgovori su samo udaljili srpsku i albansku zajednicu, podigli tenzije i otežali život gradjana. Ona smatra da Srbi na Kosovu treba da budu zabrinuti zbog velikog uspeha Socijalističke partije Srbije na parlamentarnim izborima, jer kako kaže politika lidera te stranke Ivice Dačića koja se odnosi na razgraničenje Srba i Albanaca, kao i hapšenja Albanaca, Srbima na Kosovu ne donosi ništa dobro.

“Za mene bi najstabilnija Vlada bila koja možda u ovom trenutku deluje i nemoguće, između Demokrata i Naprednjaka. Ali svakako sa Čedomirom Jovanovićem ili preokretom, koji bi imao zadatak da može da kontroliše i on sa svoje strane neke procese”, kaže Rada Trajković.

Gradonačelnik Gračanice Bojan Stojanović takodje smatra da je krajnje vreme da Beograd nakon ovih izbora promeni politiku prema Kosovu.

“Vlada ne sme da propusti priliku da od prvog momenta počne sa jednom novom i odgovornom politikom prema Kosovu, sa ukidanjem virtuelnih svetova, sa ukidanjem fikcija, da se evidentira šta je to što predstavlja samo jednu famu i jednu praznu retoričku priču koja stalno pravi gubitke, koja ne daje nikakve rezultate, da se okrene praktičnoj politici u službi srpskog naroda na ovim prostorima, jer je nama ovako vreme na izmaku, i ukoliko ne budemo opstali neće biti nikakve priče u budućnosti sa Kosovom”, kaže Stojanović.

I predsednik Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije Dragan Velić za Glas Amerike kaže da od nove Vlade očekuje da, kako kaže, konačno počne da insistira na poštovanju medjunarodnog prava i da mora da jača srpske institucije na Kosovu, a ne da ih gasi.

“Srbija mora da insistira na međunarodnom pravu i da traži rešenje koje će biti prihvatljivo za obe strane i rešenje koje će nuditi opstanak srba, a ne rešenja koja smo imali tehničkim pregovorima u kome su uvek Srbi ili Srpska strana bili potčinjeni, odnosno, bila je gubitnik. To su stvari koje treba da se menjaju, u suprotnom mi nećemo imati mogućnost da opstanemo”, rekao je Velić

Prema dosadašnjim preliminarnim rezultatima materijala najviše glasova na Kosovu osvojila je koalicija koju predvodi Socijalistička partija Srbije , zatim slede Demokratska stranka Srbije i Srpska napredna stranka, a četvrta po broju glasova je Demokratska stranka.

XS
SM
MD
LG