Linkovi

Preminula žrtva pucnjave u Merilendu, hiljade mladih sutra u "Maršu za živote"


Šesnaestogodišnja devojčica koju je ranije ove nedelje upucao njen vršnjak iz iste srednje škole u južnom delu savezne države Merilend, preminula je pošto su je lekari skinuli sa aprata za održavanje u životu.

Tragedija se dogodila mesec dana pošto je u srednjoj školi u Parklendu, na Floridi, ubijeno 17 osoba, posle čega je na nacionalnom nivou započela debata o kontroli naoružanja.

Očekuje se da će se sutra, ovde u Vašingtonu okupiti desetine hiljada učenika iz svih krajeva SAD, povodom takozvanog „Marša za naše živote“, na kojem će zahtevati dodatne restrikcije na prodaju oružja i bezbednije škole.

Pridružiće im se između ostalih i otac jedne od žrtava iz Parklenda – Manuel Oliver, koji je svoj bol usmerio na akciju, pozivajući mlade ljude da slobodno govore protiv oružanog nasilja.

Hoakin Oliver ostaće upamćen kao srećan mladić, koji je bio strastveni ljubitelj fudbala. Njegov otac Manuel pretočio je svoju tugu u akciju, zahtevajući promenu i ohrabrujući mlade ljude da progovore, promene pravila i postaraju se da 17 žrtava pucnjave u Parklendu nije stradalo uzalud.

“Pokret ’Promeni sudiju’ osmišljen je kao opcija za učenike. Da odluče šta mogu, a šta ne mogu da urade i da odluče šta je dobar potez, a šta nije”, objašnjava Oliver.

Change the ref, odnosno “Promeni sudiju”, je podsetnik za one koji sprovode i kreiraju naše zakone, da su na kraju krajeva - oni odgovorni. Neki od njih obraćaju pažnju. Guverner Floride potpisao je zakon kojim se podiže zakonska starosna granica za kupovinu oružja sa 18 na 21 godinu i uveo trodnevni period čekanja za kupovinu oružja.

Ipak, Oliver tvrdi da još mnogo toga mora da se uradi.

“Konkretno, mislim na kongresmene. Ukoliko taj proces nije transparentan i imamo lidere, koji imaju obaveze prema organizacijama, onda ta igra neće biti poštena”, priča Oliver

Oliver kaže da je fer igra ona koja pruža zaštitu i vlasnicima oružja i javnosti, a ograničava uticaj spoljašnjih grupa. Taj cilj podržava sve veći broj učenika, od kojih su mnogi prošle nedelje napustili svoje učionice, kako bi zahtevali uvođenje strožih zakona o oružju.

Tragedija u Parklendu dala je Oliveru i njegovoj porodici osećaj svrhe. Njihov plan je da se zajedno sa ostalim porodicama učestvuju u maršu u Vašingtonu, kako bi podsetili američke zakonodavce da je javna bezbednost podjednako važna kao i prava vlasnika oružja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG