Linkovi

Tradicionalni kineski lekovi sve popularniji na zapadu


Tradicionalni kineski lekovi, kao što je akupunktura, bilo da su delotvorni ili ne, sve su popularniji izvan Kine. Postoje i neki naučni dokazi koji idu u prilog ideji da prirodni sastojci u cveću i čajevi od kore mogu da imaju regenerativna dejstva. Oni deluju na isti način kao i aspirin, prirodni sastojak pronađen u kori vrbinog drveta. Ali sa sve većom popularnošću kineske biljne medicine, sve su veće šanse za prevaru i sve veći pritisak na biljke u divljini.

Semenke dunje koriste se u kineskoj medicini za borbu protiv različitih bolesti, od lošeg varenja, do kašlja. A kora i cvetni pupoljci magnolije koriste se za tretiranje depresije i astme. Odgajanje i prodaja tih proizvoda postala je veliki biznis ali sudeći prema mišljenju istraživača, tržište je prepuno potencijalno drugorazrednih proizvoda.

“Imena tih proizvoda mogu da budu veoma različita. Zato je veoma teško pratiti tačno koja vrsta je predmet trgovine”, kaže Kristina Lion iz Kraljevske botaničke bašte Kju.

Zato su naučnici u Engleskoj napravili priručnik kako bi pomogli lekarima koji razmišljaju o uključivanju tradicionalne medicine u svoju praksu. Lekari na zapadu uče sve više o tome kako te terapije deluju ali nisu previše uspešni u procenjivanju kvaliteta sirovina koje prepisuju na recept.

“To je jedan od glavnih razloga zbog kojih smo napisali priručnik kako bi naveli pojedinačne kineske preparate koji sada postaju prilično retki u divljini i koji su ili zamenjeni jeftinim kopijama ili nečim što je zapravo manje delotvorno.”

To i nije toliko veliko problem u Kini gde lekari imaju dugu istoriju rada sa tradicionalnim lekovima. Ali na zapadu, kako napraviti razliku između jedne i druge biljke?

“Mnogo novca je uloženo da se ispita način na koji one deluju i kako je najbolje da se unapredi, možda kvalitet ili njihova primena. Ali veoma malo je investirano u proveru toga da li su one zapravo prave vrste.”

Na primer, fritalarija. Cvet ove biljke korišćen je za lečenje kašlja i bronhitisa ali za nekoga ko nema iskustvo, teško je raspoznati pravu od lažne.

Postoje veoma dobro uspostavljeni lekovi u kineskom medicinskom sistemu. Oni su toliko delotvorni da je potražnja za njima, nažalost, toliko velika da su brojne slične zamene u upotrebi”, ističe Kristina Lion.

Kristina Lion se nada da će njihov priručnik postati ključni udžbenik za lekare na zapadu koji žele da rade sa prirodnim lekovima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG