Linkovi

TPP ima i dobre i loše strane


Protest protiv TPP-a u Atlanti
Protest protiv TPP-a u Atlanti

Na trgovinskom sporazumu, koji su nedavno postigle Sjedinjene Američke Države i 11 zemalja na obodu Pacifika radi se još od 2008. i ukoliko ga bude odobrila vlada svake zemlje učesnice on će ujediniti 40 odsto svetske ekonomije.

Međutim sporazum o Transpacifičkom partnerstvu ili skraćeno TPP postao je veoma kontroverzan, posebno u SAD, jer oni koji mu se protive upozoravaju da će doći do gubitka radnih mesta u zemlji i drugih negativnih posledica.

Ove demonstracije u Teksasu su tipično negodovanje povodom TPP-a.

Sindikati ga nazivaju prodajom radnih mesta. Oni veruju da ne samo da neće biti otvorena nova radna mesta, već da će taj sporazum dovesti do gubitka radnih mesta i smanjenja plata onih koji uspeju da zadrže posao.

Međutim, to nije jedina primedba na ovaj sporazum.

U junu, Kongres je omogućio takozvana “ubrzana” tragovinska ovlašćenja. To znači da zakonodavci u Kongresu ne mogu da izmene TPP. Kongres će samo biti u stanju da po hitnom postupku glasa za ili protiv tog sporazuma. A konačnu reč o bilo kakvoj kontroverzi između zemalja daće komisija sastavljena od tri osobe.

Bivši funkcioner IBM-a i sada profesor Stern biznis katedre na Njujorškom univerzitetu Ralf Gomori kaže:

“Već tri decenije imamo slične sporazume. Svaki od njih je malo šireg obima i malo lošiji. Ne moramo da pitamo kakav će imati uticaj na zemlju, možemo jednostavno da pogledamo u prošlost. Ova zemlja i njen proizvodni sektor su oštećeni. Ta radna mesta i te tehnologije i te fabrike su otišli u inostranstvo”.

Međutim, za velike biznise i multinacionalne korporacije to je sasvim druga priča. To je prilika da se razviju nova tržišta i poveća prodaja proizvoda, kojom će se obezbediti profit i povećati vrednost akcija kompanije.

Piter Kardiljo, vodeći tržišni analitičar kompanije “Rokvel Global” kaže da će sporazum pomoći domaćim radnicima i pospešiti ekonomski rast.

“Kao i svaki drugi sporazum, i ovaj ima dobre i loše strane, odnosno pluseve i minuse. Biće onih koji će pokušati da mu se suprostave, jer će smatrati da će radna mesta otići u inostranstvo, ali postoje i oni koji će misliti da će on zaista biti dobar za ekonomiju. Ja sam negde između ta dva stava”.

Međutim, Piter Kosta, predsednik kompanije sa Vol Strita, “Empire Execution”, kaže da su SAD i američki radnici još jednom - gubitnici u ovom sporazumu.

“Mislim da ovaj sporazum favorizuje manje trgovinske partnere sa oboda Pacifika i mislim da Vašington još jednom potpisuje ugovor od kojeg možda neće imati totalnu korist. Mislim da će SAD imati teškoće da ga ratifikuju taj sporazum, ali na kraju, verovatnije je da će biti usvojen”.

Očekuje seda će tokom narednih nedelja biti objavljen kompletan tekst sporazuma. U skladu sa rasporedom koji je izneo američki Kongres, predsednik Barak Obama može da potpiše TPP 60 dana pošto njegov tekst bude objavljenn u javnosti.

XS
SM
MD
LG