Linkovi

Toplotni talas u SAD se tek zagreva pred dug i užaren vikend


Ras Vilson se pljuska vodom iz fontane u Njujorku 17, jula 2019.
Ras Vilson se pljuska vodom iz fontane u Njujorku 17, jula 2019.

Vrući talas koji peče veliki deo SAD tokom poslednjih dana samo je zagrevanje, pošto se očekuje da temperature porastu na opasne nivoe tokom narednog vikenda.

Zajednice se pripremaju nudeći zgrade kao centre za rashlađivanje i pozivajući stanovnike da obilaze rođake i susede. Zvaničnici su takođe zabrinuti zbog smoga, pošto se očekuje da će vrućina pogoršati situaciju sa smogom i dodatno iskomplikovati disanje određenim ljudima, uključujući i malu decu, stare i ljude sa astmom ili drugim bolestima pluća.

Očekuje se da će u subotu biti zabeleženo više od 100 toplotnih rekorda na lokalu, saopštilaje Nacionalna služba za vreme. Većinom to neće biti dnevni rekordi, već rekodi visoke najniže temperature tokom noći, što će nedostatak rashlađivanja učiniti opasnim, tvrde meteorolozi. Temperature u nekim delovima istoka neće padati ispod 27 stepeni tokom noći, rekao je on.

Toplotni talas biće "kratak i usijan", rekao je Greg Karbin, šef prognostičara u meteorološkoj službi Centra za prognoziranje vremenskih prilika.

Sistem visokog vazudšnog pritiska prostore se od obale do obale i održava vrelinu na nivou. Toplota se oseća dodatno teško zbog velike količine vlage u vazduhu koja je stigla iz Meksičkog zaliva, velikim delom zbog uragana Beri.

Indeks toplote, koji predstavlja subjektivni osećaj temperature, u Vašingtonu bi u subotu mogao da bude veći od 43 stepena Celzijusovih, a pola stepena niže u Čikagu i Detroitu u petak, kaže Džef Masters, direktor meteorologije u Veder andergraundu. Sreda je sedmi dan u nizu sa temperaturama preko 32 stepena, a očekuje se da će se takvo stanje nastaviti i narednih pet dana.

Eksperimentalna prognoza vremena predviđa da će biti zabeleženo gotovo 100 toplotnih rekorda u četvrtak i petak u Teksasu, Oklahomi , delovima Srednjeg zapada sa velikim delom istočne obale. U subotu, 101 rekord bi mogao da bude oboren u oblastima koje se proežu od Teksasa do Ajove i istočno do Mejna i Floride, kaže se u prognozama.

Agencija za zaštitu čovekove okoline, koja uživo prati kvalitet vazduha, izvestila je da je vazduh bio "nezdrav" u sredu za osetljive grupe na potezu od istočne obale, od Baltimora do Bridžeporta, Konektiketa, uključujući i Filadelfiju i grad Njujork.

Takva vrućina može biti smrtonosna. Tokom tri dana u julu 1995. više od 700 ljudi umrlo je tokom toplotnog udara u Čikagu, kada su temperature prešle 36. podeok. Većina umrlih bili su siromašni, stari i oni koji su živeli sami.

XS
SM
MD
LG