Linkovi

Pošiljka bombi liči na akciju Al Kaide


Snimak TV mreže Si-Bi-Es (CBS) na kojem se vidi sumnjivi toner, prekriven belim prahom, iz koga vire žice, a koji je pronađen u avionu u Velikoj Britaniji

Američka sekretarka za nacionalnu bezbednost, Dženet Napolitano izjavila je da su dva paketa sa eksplozivom poslata iz Jemena za Sjedinjene Države u skladu sa načinom na koji operiše teroristička mreža Al Kaida, tačnije njen ogranak u Jemenu.

Napolitano je američkim medijima danas takođe rekla da sadržaj dva paketa mora da bude analiziran u okviru istrage koja je u toku, kako bi se izvukli odgovarajući zaključci. Međutim, ona je potvrdila da paketi, po svemu sudeći, sadrže plastični eksploziv poznat kao penta-ertritol trinitrat, skrećeno PETN - supstancu koja je korišćena u neuspešnoj zaveri da se sruši američki putnički avion krajem prošle godine. Ta zavera je takođe povezana sa jemenskim ogrankom al-Kaide, poznatim kao Al Kaida na Arabijskom Poluostrvu.

Paketi na kojima su bile adrese jevrejskih sinagoga u Čikagu, pronađeni su juče na teretnim avionima na aerodromima u Velikoj Britaniji i Dubaiju. Danas u Londonu, ministarka unutrašnjih poslova Tereza Mej rekla je da je paket otkriven u Britaniji bio spreman da eksplodira.

XS
SM
MD
LG