Linkovi

Direktor NSA: Tramp nije direktno naredio suprostavljanje ruskom mešanju 2018.


Direktor američke Agencije za nacionalnu bebzednost Majk Rodžers (arhivski snimak)

Direktor američke Nacionalne bezbednosne agencije i Sajber komande, Majk admiral Majk Rodžers izjavio je na Kapitol Hilu da mu predsednik Donald Tramp nije dao nikakva specifična upustva da se suprotstavi ruskom mešanju u kongresne izbore 2018, odnosno aktivnostima sličnim onima tokom predsedničkih izbora 2016. kada je Trampova pobeda bila u interesu Moskve.

"Nikad nisam dobio konkretno naređenje da preduzmem neke dodatne korake izvan svojih ovlašćenja", izjavio je admiral Rodžers. “Preuzeo sam korake u skladu sa svojim ovlašćenjima da bih bio dobar, proaktivan komandant", kazao je visoki obaveštajni zvaničnik na pretresu u senatskom Odboru za oružane snage. "Nisam dobio nikakva dodatna ovlašćenja", izjavio je.

Ruski predsednik Vladimi Putin u Moskvi 30. januara 2018.
Ruski predsednik Vladimi Putin u Moskvi 30. januara 2018.

Rodžers je izjavio da veruje da je ruski predsednik Vladimir Putin "očigledno došao do zaključka da neće platiti posebnu visoku cenu (za mešanje u američke izbore) i da zato može da nastavi sa tim aktivnostima."

"Očigledno je da ono što smo uradili do sada nije dovoljno", konstatovao je šef NSA.

Nekoliko sati kasnije, sekretarka za štampu Bele kuće Sara Hakabi Sanders nije želela da komentariše na kakva je ovlašćenja Rodžers mislio ali je izjavila da Tramp traži načine da spreči rusko mešanje.

"Mogu da vam kažem da preduzimamo korake da to sprečimo i razmatramo niz drugih načina koje ćemo primenjivati narednih nedelja i meseci", rekla je Sanders.

Sara Hakabi Sanders, portparolka Bele kuće na dnevnoj konferenciji za novinare 20. februara 2018.
Sara Hakabi Sanders, portparolka Bele kuće na dnevnoj konferenciji za novinare 20. februara 2018.

Roždersovo svedočenje je drugi put ovog meseca da su visoki američki obaveštajni zvaničnici izjavili da im Tramp nije naredio da preduzmu nikakve posebne mere da bi suzbili mešanje u novembarske izbore u SAD, kada se bira trećina članova Senata i svih 435 kongresmena.

Američka obaveštajna zajednica je pre više od godinu dana zaključila da je Putin lično naredio da se 2016. sprovodi kampanja čiji je cilj bilo podrivanje američke demokratije i pomoć Trampu da porazi demokratsku rivalku, bivšu državnu sekretarku Hilari Klinton.

Tramp skoro svakodnevno omalovažava istražitelje koji nastoje da utvrde da li je njegov izborni štab sarađivao sa ruskim interesima da bi se omogućila Trampova pobeda. Njegov omiljeni izraz da opiše istrage je "lov na veštice" što je ponovo učinio u utorak.

Kongresne istrage o ruskom mešanju u toku su već mesecima, kao i krivična istraga koju vodi specijalni tužilac Robert Maler. On je već dobio dva priznanja krivice od dvojice bivših Trampovih saradnika koji su priznali da su lagali istražiteljima o svojim kontaktima sa Rusijom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG