Linkovi

Visoki zvaničnik UN: Tramp možda podstiče nasilje protiv medija


Arhiva - Visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava, Zeid Ra'ad al-Husein, govori u Kolombu, Šri Lanka.
Arhiva - Visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava, Zeid Ra'ad al-Husein, govori u Kolombu, Šri Lanka.

Visokorangirani zvaničnik za ljudska prava u Ujedinjenim nacijama upozorio je da ponavljana kritika, koju predsednik SAD Donald Tramp upućuje informativnim medijima, možda izaziva nasilje protiv novinara.

Tramp redovno napada glavne informativne medijske organizacije, poput Njujork tajmsa, Vašington posta i CNN-a, uključujući i to što je ranije ovog meseca kritikovao medije zbog toga kako su pokrivali nasilni miting koji su organizovale organizacije belih supremacista u Šarlotsvilu, Virdžinija, nazvavši novinare "odistinski nečasnim ljudima".

UN-ov visoki komesar za ljudska prava, Zeid Ra'ad al-Husein, rekao je u sredu u Ženevi da "nazivanje tih organizacija lažnim čini ogromnu štetu i, u vezi sa pojedinim novinarima kroz to, moram da pitam - zar to nije podsticanje drugih da napadaju novinare?".

"I hajde da pretpostavimo da je povređen neki novinar iz ovih organizacija", nastavio je al-Husein - "da li predsednik onda ne bi bio odgovoran za to?".

Al-Husein je takođe nasilje na skupu u Šarlotsvilu, ranije ovog meseca, tokom je jedan učesnik kontramitinga ubije, nazvao "užasnim".

On je takođe iskazao zabrinutost zbog Trampovog pomilovanja kontroveznog šeriva DŽoa Arpaia, koji je bio osuđen zbog namrenog odbacivanja presude federalnog sudije iz 2011. godine da obustavi svoje kontrole saobraćaja koje ciljaju imigrante.

XS
SM
MD
LG