Linkovi

Previše sedenja skraćuje život


Doktor Džim Levin uveo trake za hodanje u jednoj firmi u Mineapolisu

Da li dugo sedite na svom radnom mestu? Ako je odgovor pozitivan onda, sudeći prema najnovijim istraživanjima, ugrožavate svoje zdravlje. Naučnici kažu da dugo sedenje menja hemijski sastav organizma i da može da utiče na to koliko dugo ćemo živeti.

Da li ova atmosfera liči na vaše radno mesto - dugo sedenje ispred monitora ili sa telefonom u ruci.

Naučnici sve češće upozoravaju da dugo sedenje, čak ako redovno radimo vežbe, loše utiče na naše zdravlje. Pri tom nije važno gde sedimo - u kancelariji, školi, u kolima ili kod kuće. Važno je koliko sati to traje.

Nekoliko studija pokazalo je da su oni koji dugo sede skloni gojenju, srčanim bolestima i preranoj smrti. Fiziolog Mark Hamilton je jedan od istraživača.

"Pušenje i dugo sedenje imaju neke iznenađujuće sličnosti. Obe su globalne pojave i obe su opasne", kaže Hamilton.

Hamilton i njegove kolege u Biomedicinskom istraživačkom centru Penington, u Luizijani, otkrili su da sedenje deaktivira jednu važnu hemikaliju koja sagoreva masti i da ljudi koji sede duže od 6 sati dnevno češće umiru od dijabetesa.

U finansijskoj kompaniji Sejlo, u Mineapolisu, uvek je bilo razloga za čašćavanje, dok je nije posetio doktor Džim Levin, stručnjak za probleme ishrane.

"Čitava kompanija je provodila dane sedeći", kaže Levin.

Njegov savet je bio da se uvedu stolovi sa pokretnim trakama. Koosnivač kompanije, Ejmi Lendžer, bila je iznenađena koliko je lako raditi i hodati.

"Prosto je, kao da hodate i žvaćete gumu", kaže ona.

Džon Folkested, menažer kompnije “Sejlo” dodaje da mu rad stojeći poboljšava koncentraciju.

"Imam problem sa koncentracijom pa mi rad uz kretanje pomaže u tome", kaže Folkested.

Kompanija kaže da su gotovo svi zaposleni oslabili - Ejmi Lendžer za 6 kilograma.

Doktor Levin kaže da kretanje unapređuje zdravlje svake osobe.

"Za svet u kome bi svi zaposleni po kancelarijama bili zdraviji, ovo bi bilo najbolje rešenje", kaže dr Levin.

Prema jednom istraživanju iz 2004. godine, Amerikanci više od pola života provedu sedeći - na poslu, u kolima i kod kuće. Rezultati istraživanja o štetnosti sedenja objavljeni su u Američkom epidemiološkom časopisu.

XS
SM
MD
LG