Linkovi

Nikolić: Pobedićemo na izborima


Lider Srpske napredne stranke, Tomislav Nikolić
Lider Srpske napredne stranke, Tomislav Nikolić

U intervjuu za Glas Amerike lider Srpske napredne stranke govori o predstojećim izborima, o tome mogu li naprednjaci da formiraju vladu sa SPS-om ili DSS-om, o odnosu prema Evropi i Sjedinjenim Državama i zašto će ostati na čelu SNS i ukoliko ne pobedi na izborima.

Glas Amerike: Gospodine Nikoliću, izvesno je da će SNS dobiti najveći broj glasova na ovim izborima. Hoće li to biti dovoljno da osvojite vlast?

Nikolić: "Po raspoloženju gradjana i po onome što ja osećam putujući Srbijom očigledno je da ćemo da pobedimo na ovim izborima. Sad je stvar hoćemo li ostvariti dovoljnu razliku da formiramo vladu pošto mislim da stranke koje misle da su kao treći najzanimljiviji partneri favorizuju, preferiraju Demokratsku stranku. Znači treba napraviti veću razliku tako da oni ne mogu da formraju vladu i onda bi se odmah okrenuli nama pošto su to stranke koje žele da budu na vlasti."

Glas Amerike: Koga vidite kao eventualne partnere u budućoj vladi ako pobedite.

Nikolić: "Po mani taj neko mora da bude jasan odnosno da mu stavovi budu slični stavovima Srpske narpedne stranke i tu mislim pre svega na EU koja može da nas razdvaja. Ne želim matematički da sastavljam Vladu Srbije nego isključivo ideološki. Mislim da tu mogu da se uklope i SPS i DSS ako bi se profilisale jasno u odnosu na Evropsku uniju."

Glas Amerike: Ko ima veće šanse: vi protiv Tadića ili vaša stranka protiv Demokratske stranke?

Nikolić: "Pitanje je zanimljivo zato što me tera da uporedjujem svoju popularnost i popularnost stranke koju sam stvorio. Trebalo bi da to bude isto. Medjutim, predsednički kandidat uvek ima veće šanse od onoga ko pretenduje na to mesto tako da ja mislim da će SNS da ostvari bolji rezultat."

Glas Amerike: Gospodine Nikoliću, da li Srbiju čeka period političke nestabilnosti kao što to poručuju vaši protivnici ako Srpska napredna stranka dodje na vlasti?

Nikolić: "Kad bi se tako bavio kampanjom ja mogu njima da pronadjem iste takve reči. Oni su lavirali u stavovima baš kao i mi i menjali u odnosu na situaciju. Imate stav da EU nema alternativu. Imate stav Borisa Tadića da nije optimista i da će pre biti nezavisno Kosovo nego što će biti u sastavu Srbije. Imate mnogo izjava iz vlade da ako treba ratovaćemo za Kosovo i Metohiju. Ja tu vrstu kampanje ne vodim. Nemam vremena za to. Nemam energije."

Glas Amerike: Šta ćete prvo uraditi ukoliko formirate vladu? Koji su to zakoni koje ćete doneti u prvih mesec dana?

Nikolić: "Mi imamo programe koje smo istakli i mislim da nekoliko zakona mora odmah da bude doneto. Jedan od njih je zakon o javnim nabavkama. Potom ćemo da razradjujemo program za apsolutnu pomoć poljoprivredi i deci koju smo obećali u kampanji i od čega nećemo da odustanemo. I naravno, da pokušamo u tom trouglu Vašington, Brisel, Moskva, ne tim redom ili ko zna kojim redom, uz Peking koji je uvek na strani Srbije, da pokušamo da stvaramo uslove da gradjani Srbije bolje žive."

Glas Amerike: Šta su za vas crvene linije kada je u pitanju evropski put Srbije?

Nikolić: "Znate, ja sam često razgovarao sa zvaničnicima u Briselu, zvaničnicima evropskih država do nivoa do koga neko iz opozicije može da dodje, ja nikada nisam čuo taj conditio sine qua non, taj uslov bez koga se ne može kao što je uslov da ne možemo u EU dok ne priznamo nezavisnost Kosova i Metohije i o tome, izuzev ako Tadić nije upoznat za tim uslovom pa nije obavestio gradjane Srbije. Ali ako bi to bio uslov, evo sad govorimo šta bi bilo kad bi bilo, ja dalje od Ustava ne mogu da idem niti mi bilo ko daje to pravo."

Glas Amerike: Kako gledate na ulogu Vašingtona ovde?

Nikolić: "Sjedinjene države imaju odgovornu ulogu da pomognu Srbiji. Do sada veliku pomoć nisam video. Ako je Srbija zaista na putu da bude demokratska, pravno uredjena država, privržena evropskim vrednostima, a to smo u ustavu napisali i obavezali se, onda je dužnost SAD da nam pomognu kao što im je dužnost da ne daju da se razvije neko zlo u svetu. Ovde se razvija nešto dobro."

Glas Amerike: Šta ako ne pobedite na izborima? Šta ćete uraditi u tom slučaju?

Nikolić: "Svi moji suparnici jedva čekaju da tu ostavku konačno podnesem. Prošli put u najtežim mogućim okolnostima, kada je Boris Tadić imao podršku i SAD, EU i Ruske federacije, i svi su se upregli da pobedi, razlika izmedju nas bila je minorna. Na 4.400.000 glasova, 60.000 glasova. I kako sam mogao da kažem - e sad se povlačim, izgubio sam sa 60.000 protiv svih političara u Srbiji. Tako da i sada sve zavisi od broja glasova koje osvojim Ako osvojim veliki broj glasova, kome ću ja te glasove? Znači, gradjani Srbije žele da budem tu gde jesam."

XS
SM
MD
LG