Linkovi

Nikolić: Srbija ostaje na istom kursu


Nikolić: Nisam baš sve uradio što sam zamislio
please wait

No media source currently available

0:00 0:10:05 0:00

Nikolić: Nisam baš sve uradio što sam zamislio

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je u ime Srbije potpisao klimatski sporazum u UN, u ekskluzivnom intervjuu Mileni Djurdjić govori o primeni klimatskog sporazuma, kursu zemlje posle parlamentarnih izbora te svojim planovima za naredne predsedničke izbore u Srbiji...

Glas Amerike: Potpisali ste sporazum o klimatskim promenama koji je postignut pre nekoliko meseci u Parizu. Kako će Srbija da doprinese primeni tog sporazuma?

Tomislav Nikolić: Srbija je pripremila mnogo akata, strategiju, ona je medju prvih deset zemalja koje su pokazale aktivno da u tome učestvuju, ne samo na rečima, nego voljno, u želji da ne samo izmenimo u čitavom svetu stanje stvari, što je najvažnije, nego da i na teritoriji Srbije budemo potpuno otvoreni, da možemo da izdržimo svaku kontrolu a posebno onu koju sami sebi postavimo – jesmo li iskreni u nameri da očuvamo životnu sredinu ili ne. Srbija je zbog toga u teškoj situaciji kao što će biti mnoge druge države. Mene raduje što sam čuo predstavnike nekih velikih država, velikih kompanija, bankarski sektor, koji su rekli da će pomoći državama u razvoju da ispune uslove. Ali, situacija je neprijatna... Kad veliki prihvate pravila igre, mi ostali sledimo, ovo je igra u kojoj su veliki prihvatili da obezbedimo sebi zdraviju planetu za život ali nakon što su se oni razvili.

Svaka ograničenja koja sada postavljamo i sebi u Srbiji, a potpisivanjem sporazuma smo se obavezali, postavljamo sebi izuzetno teške uslove za privredjivanje, u kojima se traže čiste tehnologije, posebno u pogledu emisije ugljen dioksida, sagorevanja fosilnih goriva i to sve poskupljuje proizvodnju. Tako da mi kasnimo sa razvojem, da bismo se razvijali moramo da uvedemo tehnologije koje su izuzetno skupe i mogu da uvedu oni koji su se već razvili i na prljavoj tehnologiji, vrlo često proizvodeći u drugim državama, su se dinamično ekonomski razvili i industrijalizovali. S tim što tada niko nije mislio da ako iz Evrope i SAD izvezete u Afriku da proizvedete prljavo, da će to da vam se obije o glavu, jer je globalno zagrevanje očigledno problem cele Zemlje a ne samo jedne države ili kontinenta. Dakle Srbija se iskreno obavezala, sve će učiniti, na tome se intenzivno radi u dogovoru sa EU, ovo je dodatni podsticaj i obaveza oko koje smo potpuno saglasni. Mislim da bismo makar za 20 ili 30 godina mogli da se pohvalimo da smo zaustavili propast, ako ne uradimo ništa više. Snosimo sudbinu svih ostalih, pa dakle kako njima tako i nama.

Glas Amerike: Srbiju u nedelju očekuju parlamentarni izbori. Da li mislite da će posle njih Srbija nastaviti na istom kursu – približavanju EU i neutralnom odnosu prema NATO.

Tomislav Nikolić: Da, potpuno, mislim da neće biti promena ali čak i jednog dana kada u Srbiji bude promena, nikakva promena ne bi mogla da donese drugačiju filozofiju. Srbija treba da bude članica EU i ona to želi. Srbiji nije potrebno članstvo u NATO kao što i organizaciji NATO Srbija uopšte nije potrebna, tako da to možemo lako da izvedemo – da budemo članica EU a ne NATO. Srbiji treba saradnja i sa drugim državama i zbog toga uporno ističe svoju neutralnost. Mislim da je to pravi put. Postoji dosta stranaka u Srbiji koje su isključivo za EU, postoje stranke koje kažu da sa EU ne treba uopšte razgovarati – ne kažu kako bismo živeli posle toga, a trenutna vlast i buduća vlast mora da vodi državu tako da oni koji su za EU budu zadovoljni, a oni koji su za odnose sa Rusijom i Kinom budu zadovoljni takodje, zato što je naše i tržište, naši energenti, sirovine, rude, veliki obim investicija dolazi sa istoka u podjednakoj meri kao sa zapada i ne bi valjalo da sami sebe isključimo iz pozicije u kojoj se svi otimaju oko nas, i svi žele sa nama da razgovaraju. Nemamo pritisaka na sa istoka ni zapada na temu da bismo morali da prekinemo odnose sa onima drugima, nama se niko to ne usudjuje da kaže jer mi bismo to jednostavno odbili, to nije način na koji se sa današnjom Srbijom uopšte razgovara.

Glas Amerike: Posle parlamentarnih, naredne godine a možda i ranije, kako se spekuliše, slede predsednički izbori u Srbiji. Kakvi su vaši planovi, da li nameravate da se ponovo kandidujete?

Tomislav Nikolić: Ne znam ko to spekuliše o vanrednim predsedničkim, da sam hteo to da radim išao bih sada sa SNS na parlamentarne, medjutim ne postoji nijedan razlog da skraćujem svoj mandat osim, ne daj Bože, neke bolesti koja bi uticala na to. Ja svoj posao obavljam časno, sa mnogo obzira prema svima gradjanima Srbije, obavljam ga izvanredno, otvorio sam mnoga vrata, sklopio mnoga prijateljstva širom sveta, vladi pružio priliku da saradjuje sa mnogim državama i vladama, a iduće godine... Svako ko se bavi ovim poslom ima dilemu da li da ga nastavi ili ne, pošto sam ja u godinama kada bih možda trebalo više vremena da provedem kod kuće. Počeo sam da se bavim politikom u vreme kada su mi sinovi bili pred tinejdžerskim dobom, danas su mi unuci pred tinejdžerskim dobom... Izgubio sam jednu generaciju, ako i ova druga odrasta posmatrajući kako deda ne dolazi, nego nekad svrati, nešto će da mi nedostaje u životu. S druge strane, ima mnogo dece o kojima bi trebalo da mislim kao predsednik države i ta dilema – svoj lični život ili ono što još mogu da dam Srbiji uvek se završi u korist Srbije, tako da sam skoro ubedjen da ću pokušati i sledeće godine da pobedim na predsedničkim izborima, pošto nisam baš sve uradio što sam zamislio.

Glas Amerike: Budući da smo ovde, u Ujedinjenim nacijama, nezaobilazna tema je i srpski kandidat za generalnog sekretara UN, Vuk Jeremić. Vlada Srbije je tu kandidaturu podržala u poslednjem trenutku, vi ste bili protiv, da li ste u medjuvremenu promenili mišljenje i šta očekujete od Jeremićeve kandidature.

Tomislav Nikolić: Ja nikad ne menjam mišljenje, rekao sam predsedniku vlade i gospodinu Jeremiću: "To što si ti učinio ne može da te učini mojim kandidatom za Generalnog sekretara UN ali ako te vlada predloži ja neću da nastupam protiv tebe, neću nikoga da zovem, nikakvu izjavu da dam..." Jer na kraju kad se sve svede, u nekoj varijanti u kojoj bi on mogao da pobedi, pretpostavljam da bi Srbija makar za jedan promil ovde bila zastupljenija nego sa nekim drugim kandidatom. Dakle, ja mu želim sreću.

Na našoj Fejsbuk stranici možete da pogledate kompletan, 15-minutni intervju sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, koji takodje govori o odnosima Srbije i Hrvatske i izborima u SAD.

XS
SM
MD
LG