Linkovi

Tokio se sprema za zemljotres


Tokio se sprema za zemljotres
Tokio se sprema za zemljotres

Seizmolozi kažu da postoji velika mogućnost da u narednih nekoliko godina snažan zemljotres pogodi Tokio. Japanske vlasti se stoga trude da što je bolje moguće pripreme grad za tu mogućnost.

Na znak uzbune u sedištu gradske vlade u Tokiju zaposleni hitaju ka skloništima. Na drugom kraju grada, službenici reaguju na požarni alarm. Sve to bilo je deo prošlomesečne probne uzbune širom tog grada.

Japanski naučnici kažu da je verovatnoća za snažan zemljotres u Tokiju porasla posle prošlogodišnjeg zemljotresa i cunamija na severu Japana.

Šinići Sakai je stručnjak Instituta za zemljotres pri Tokijskom univerzitetu.

„Prema našim proračunima tektonska aktivnost porasla je za šest do sedam puta. U tom trenutku uspostavili smo 98-procentnu verovatnoću za zemljotres u narednih 30 godina, a 70-procentnu u naredne četiri godine“, kaže Sakai.

Realistične animacije koriste se za predviđanje mogućih posledica jakog zemljotresa po grad, lokacija slabijih zgrada, opasnosti od požara i uskih grla u evakuaciji.

Procenjuje se da bi zemljotres od 7,3 stepena u Tokiju mogao da odnese 11 hiljada života i uništi 850 hiljada zgrada.

U Korporaciji Šimicu naučnici razvijaju nove građevinske metode za zaštitu od potresa. Jedna od zgrada podignuta je na osloncima od tvrde gume. Drugi metod je da se zgrada okači o centralni stub koji bi apsorbovao seizmičke potrese. Zgrade koje delimično plutaju po vodi takođe su se znatno manje njihale.

Glavni inženjer Šimicua, Masaki Saruta, kaže da je Tokio bolje pripremljen od većine drugih gradova.

„Novopodignute zgrade dovoljno su snažne da izdrže veliki potres. Čak i starije zgrade u Tokiju su ojačane. Ne mogu da kažem da neće doći do rušenja ali pripreme su u toku. Treba nam još seizmički izolovanih zgrada, a još starijih treba ojačati ali Tokio neće biti uništen“, kaže Saruta.

Na amaterskim snimcima na internetu vidi se kako su se oblakoderi u Tokiju ljuljali tokom zemljotresa prošlog marta. Saruta kaže da je to normalno.

„Iskreno, nikada nisam video nešto tako pa sam i sam bio iznenađen. Ali ne treba se brinuti za zgradu čak ako se ljulja. Visoke zgrade i treba da se ljuljaju jer su za to i projektovane“, kaže Saruta.

Prošlogodišnji zemljotres, 300 kilometara severno, obustavio je život u gradu što je navelo vlasti da započnu pripreme za mogući veći zemljotres bliže ovom megapolisu.

XS
SM
MD
LG