Linkovi

Todorić na slobodi nakon plaćanja kaucije


Ivica Todorić napušta zatvor u Remetincu kraj Zagreba, 20. novembra 2018.
Ivica Todorić napušta zatvor u Remetincu kraj Zagreba, 20. novembra 2018.

Ivica Todorić, bivši vlasnik Agrokora, pušten je iz pritvora na slobodu u utorak nakon što je uplatio kauciju u visini od milion evra.

On po izlasku iz zatvora Remetinec kraj Zagreba najpre nije želeo da daje izjave. Rekao je da će se sve uskoro znati, i na ponovljena pitanja novinara ko je platio kauciju odgovorio: "Verujte da ne znam ko. Znam da je jedan moj bratić dao".

Na ponovljena pitanja šta će dalje raditi, Todorić je odgovorio da se u Hrvatskoj ima puno šta raditi, ocenivši da je zemlja na dnu i da ide ka dole. "Ja sam tu da dignem Hrvatsku gore", rekao je Todorić i pozdravio okupljene novinare.

Prethodno je na ročištu istražni sudija ukinuo Todoriću istražni zatvor, pošto je sudu stigla potvrda o uplati kaucije u visini od 7,5 miliona kuna.

Advokatica Jadranka Sloković rekla je novinarima da su u prikupljanju kaucije Todoriću pomogli njegovi prijatelji koji su, kako je objasnila, novac skupljali tri dana. Ona nije želela da otkrije ko je novac prikupio, ali je rekla da sud to zna.

Objasnila je da su Todoriću izrečene i mere predostrožnosti i da on neće napuštati boravište bez dozvole suda, kao i da ima obavezu da preda sudu pasoš.

Nekada najmoćniji hrvatski privrednik izručen je 7. novembra Hrvatskoj iz Velike Britanije posle godinu dana bekstva. On je pobegao po izbijanju afere Agrokor u kojoj je osumnjičen da je nezakonito pribavio 1,142 milijarde kuna.

Tužilaštvo je u oktobru prošle godine pokrenulo istragu u slučaju Agrokor kojom je obuhvaćeno 15 osoba, uglavnom bivših članova upravnog ili nadzornog odbora koncerna, kao i dvoje zaposlenih u revizorskoj kući Bejker Tili (Baker Tilly) koja je radila revizorske izveštaje za Agrokor.

Prvoosumnjičeni je Ivica Todorić, a medju osumnjičenima su i njegovi sinovi, Ivan i Ante. Sumnja se da su zajedno s ostalim osumnjičenima ocu, Ivici Todoriću, omogućili pribavljanje više od 1,142 milijardi kuna (oko 130 miliona evra) protivpravne dobiti.

XS
SM
MD
LG