Linkovi

Bakvold: Značajan trenutak za međunarodnu pravdu


Američki specijalni koordinator za globalnu krivičnu pravdu Tod Bakvold
Američki specijalni koordinator za globalnu krivičnu pravdu Tod Bakvold

Američki specijalni koordinator za globalnu krivičnu pravdu pri Stejt departmentu, Tod Bakvold, izjavio je za Glas Amerike da je presuda Karadžiću veoma značajan trenutak za međunarodnu pravdu, uz poziv svima da poštuju odluke Haškog tribunala.

Tod Bakvold: Karadžić je bio predsjednik Republike Srpske i vrhovni komandant njenih oružanih snaga. To što je osuđen za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine je veoma značajan trenutak za međunarodnu krivičnu pravdu. Iako je možda potrajao 20 godina, ovaj slučaj obuhvata neke od najgnusnijih i najnezamislivijih zvjerstava počinjenih u Evropi od kraja Drugog svjetskog rata. Suđenje je predstavljalo ogroman poduhvat, s obzirom na to da je počelo u oktobru u 2009. godine i obuhvatalo na primjer 330 hiljada stranica sudskih dokumenata i 586 svjedoka. Taj napor je dobrodošao primjer riješenosti međunarodne zajednice da osigura da odgovaraju oni koji su krivi za takva zvjerstva.

Glas Amerike: Pojedine porodice žrtava smatraju da kazna nije dovoljno oštra, uzimajući u obzir zločine za koje je Radovan Karadžić proglašen krivim. Da li ste saglasni sa tom ocjenom?

Tod Bakvold: Karadžić je osuđen na 40 godina zatvora (u šta će biti uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru od jula 2008. godine). Nikada ne smijemo da zaboravimo užase genocida u Srebrenici ili mnoge druge zločine koje su počinile sukobljene strane u konfliktu u bivšoj Jugoslaviji. Nadamo se da preživjeli i porodice žrtava mogu da pronađu utjehu u presudi koju je sud danas izrekao.

Glas Amerike: Istovremeno, zvaničnici u Republici Srpskoj i pojedini građani Srbije vjeruju da je presuda nepravedna i da je političke prirode. Kako to komentarišete?

Tod Bakvold: Sjedinjene Države snažno podržavaju Haški tribunal i njegov ključan rad u okončanju nekažnjivosti za zvjerstva počinjena tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji i u promovisanju pomirenja u regionu. Pozivamo sve članove međunarodne zajednice da sarađuju sa Haškim tribunalom i poštuju njegove odluke.

XS
SM
MD
LG