Linkovi

DPS apsolutni pobednik izbora u Tivtu


Tivat
Tivat

Demokratska partija socijalista ubjedljivo je porazila konkurenciju i nakon 16 godina, ostvarila apsolutnu vlast u primorskom gradu Tivtu.

Na izborima koji su po mnogima bili test za one jesenje na državnom nivou, ideja bojkota opozicije doživjela je krah, tvrde analitičari

Prema podacima CDT-a, ta partija osvojila je 3.373 glasa Tivćana što joj je bilo dovoljno za 17 mandata, odnosno natpolovičnu većinu u novom sazivu lokalnog parlamenta koji ima 32 mandata.

Socijaldemokrate Ivana Brajovića, stranke koja se nedavno odvojila od SDP-a Ranka Krivokapića, u svom "debiju" na izborima, osvojile su odnosno četiri mandata, a po dva mandata pripala su SDP-u, Tivatskoj Akciji , SNP-u, HGI i DSS.

U parlament su sa po jednim odbornikom ušli i Bokeški Forum i Arsenal za Tivat. Izborni cenzus nisu prošle Cdu, SRS i LP.Na izbore je, od nešto vise od 11 hiljada građana, izašlo njih 7.684 ili 69,3 odsto.

"Ovo nije samo velika pobjeda, nego izuzetno velika odgovornost prema građanima Tivta koji su masovno podržali program naše partije", kazao je predsjednik OO DPS Tivta Siniša Kusovac.

Na pitanje da li će, i pored toga što ima aspolutnu vlast DPS uzeti u koaliciju neku od stranaka koje su se proteklih dana kandidovale za to, Kusovac je odgovorio da "DPS ne bi da vlada, već da služi Tivtu i Tivćanima".

Osim kod pristalica DPS koje su sa zastavama, vatrometom, šampanjcem i kolonama automobila sa uključenim sirenama slavile pobjedu ulicama Tivta, najveselije je bilo u izbornom štabu SD gdje su se slavila četiri osvojena mandata.

"Pokazali smo da drugačija politička kultura može donijeti pravi rezultat. Željeli smo da pokažemo da smo bolji zato što nudimo bolje ideje i ljude koji su spremni da ih ostvare", rekao je predsjednik SD Ivan Brajović.

Dodao je da je to sjajna uvertira za nastup te partije na predstojećim parlamentarnim izborima, kao i da je "u vodu pala" sva priča o bojkotu jer je izlaznost na izborima u Tivtu bila skoro 70 odsto.

Snežana Jonica koja je vodila Izborni štab SNP u Tivtu kazala je da je ta partija u broju glasova, skoro ponovila svoj rezultat iz 2012. godine, i naglasila da je DPS najveće povećanje svog izbornog rezultata ostvario u djelovima grada gdje građani najgore žive i gdje su suočeni sa velikim problemima, poput nedostatka vode.

Opozicione stranke DF, URA, Demos i Demokrate bojkotovale su izbore, a analitičari su jednoglasni da je njihova ideja bojkota propala zbog činjenice da je na izbore izašao mnogo veći broj građana nego što je to bilo prije četiri godine kada bojkota nije bilo.

Inače, izborni dan, osim znatno veće izlasnosti, obilježila je i premijerna upotreba u Crnoj Gori aparata za elektronsku identifikaciju birača.

XS
SM
MD
LG