Linkovi

Predstavljene skice broda "Titanik II"


Australijski rudarski magnat Klajv Palmer predstavio je nacrt Titanika II, moderne kopije slavnog, tragičnog broda iz 1912

Australijski rudarski magnat Klajv Palmer predstavio je nacrt Titanika II, moderne kopije slavnog, tragičnog broda iz 1912. Dizajn i enterijer Titanika biće u većoj meri rekonstruisani, uz savremene modikacije kao što su rashladni uredjaji. Tri putničke klase, medjutim, neće moći da se mešaju, baš kao što je bio slučaj na kobnom putovanju.

Na pitanje novinara da li je ponovno kreiranje broda najpoznatijeg po svom potonuću možda izazivanje sudbine – Palmer je odgovorio da nije “previše sujeveran”. Titanik II bi na prvo putovanje od Southemptona do Njujorka, putanjom svog prethodnika, trebalo da krene krajem 2016.

Tragični brod Titanik napušta Belfast 1912. godine…Njegov brodolom bio je jedna od najvećih nesreća u istoriji pomorstva.

Medjutim, sada australijski preduzetnik Klajv Palmer obnavlja ne samo ime Titanik, nego i nasledje poštovanja i ljubaznosti koje je odlikovalo njegovu eru.

"Čini mi se da, ako dodjete u neke zemlje na svetu, više ne doživljavate ljude kao ljudska bića, više ih ne poštujemo i mislim da u tom pogledu treba da se vratimo prošlim manirima, i obnovimo to poštovanje”.

Helen Benziger, čija je prabaka Moli Braun preživela brodolom Titanika, slaže se, dodajući da nije prošao nijedan dan a da njena prabaka nije pričala o toj tragediji.

"Taj način razmišljanja je nestao, a mislim da je to jedna od stvari koja će se sada obnoviti, možda samo na pet dana, ali verujem da će se mnogima potpuno promeniti ponašanje kada se ukrcaju na Titanik. Bar se nadam da je tako”.

Palmer, predsednik kompanije "Blu Star Lajn", je predstavio planove za novi brod, Titanik II, u Njujorku. Na prekookeanskom brodu biće rekonstruisan dizajn i dekor originala, uz razmljive modernizacije kao što su klima-uredjaji i internet. No, da li će biti nepotopiv?

"Mislim da sve može da potone ukoliko napravite rupu u njemu. Mislim da bi bilo veoma hrabro i nesmotreno reći tako nešto”.

Palmer takodje nije naveo cenu izgradnje Titanika II, ali je ubedjen da će se svaki uloženi peni isplatiti.
XS
SM
MD
LG