Linkovi

Tinejdžerka iz Čikaga upisala fakultet sa 10, a doktorirala sa 17 godina


Doroti Džin Tilman druga na ceremoniji dodele diploma u Arizoni, 6. maj 2024. (Foto: AP/Tillman Family)
Doroti Džin Tilman druga na ceremoniji dodele diploma u Arizoni, 6. maj 2024. (Foto: AP/Tillman Family)

Doroti Džin Tilman druga pojavila se na svečanoj ceremoniji dodele diploma 6. maja na Univerzitetu Arizone. Ona je sa 17 godina na tom fakultetu odbranila doktorat, a počela je da studira sa samo 10 godina.

U decembru prošle godine je uspešno odbranila doktorsku disertaciju i postala najmlađa osoba sa doktoratom u oblasti integrisanog bihejvioralnog zdravlja na Univerzitetu Arizone, rekla je za televiziju ABC profesorka na tom univerzitetu Lesli Menson.

"To je divno i nadamo se da će Dorodi Džin inspirisati druge studente. Ali, ovo je nešto zaista retko i jedinstveno".

Tilman, koju inače zovu "Doroti Genije" (“Dorothy Jeanius”), unuka je nekadašnje članice gradskog veća Čikaga Doroti Tilman.

I dok ostali tinejdžeri još pokušavaju da se snažu u višim razredima osnovne škole, majka je Doroti Džin upisala na koledž okruga Lejk u severnom Ilinoisu, gde je završila prve dve godine studija psihologije 2016. godine. Dve godine kasnije diplomirala je na njujorškom koledžu Ekselsior sa diplomom iz humanističkih nauka.

Doroti Džin Tilman druga na ceremoniji dodele diploma u Arizoni (Tillman Family via AP)
Doroti Džin Tilman druga na ceremoniji dodele diploma u Arizoni (Tillman Family via AP)

Master studije završila je na koledžu Juniti u Mejnu, pre nego što je upisala doktorat na Univerzitetu Arizone.

Većinu predavanja je pratila onlajn, ali je došla na dodelu diploma u Arizoni, gde je održala govor.

Za Asošijeted pres je kazala da zasluge za svoj uspeh daje svojoj baki, kao i mami koja joj je bila vodič kroz obrazovanje.

"Sve što smo radile meni nije delovalo nenormalno, niti neobično, sve dok nije počelo da privlači toliku pažnju", kaže Tilman koja je u međuvremenu napunila 18 godina.

Ali, priznaje da je bilo žrtvovanja.

"Nisam imala redovne školske aktivnosti poput proslava, kolektivnog fotografisanja, nečega što bi me zbližilo sa vršnjacima".

Ipak, našla je vreme za ples i koreografije. Ona je osnivačica i direktorka instituta "Dorothyjeanius STEAM Leadership", koji pomaže studendima umetnosti, nauke, tehnologije, inženjeringa i matematike.

Kaže da planira da se u budućnosti bavi javnim nastupima i da skuplja sredstva za osnivanje svog kampa.

Profesorka Menson ističe da je Tilman motivisana i da ima inovativne ideje.

"I zaista, mislim da je ona otelotvorenje pravog lidera".

Njena majka Džimalita Tilman kaže da je najviše impresionira to što njena ćerka dozvoljava sebi greške a da joj to ne podriva samopouzdanje, kao i što zna da povuče granicu između druženja i obrazovanja.

XS
SM
MD
LG