Linkovi

Osumnjičeni bombaš sarađuje u istrazi


Američki funkcioneri kažu da Amerikanac pakistanskog porekla, optužen za pokušaj podmetanja automobila bombe u Njujorku, sarađuje sa inspektorima dok pokušavaju da otkriju motiv za taj napad.

30-godišnji Fajsal Šazad trebalo je juče da bude zvanično optužen u jednom sudu u Njujorku, ali je to odloženo za danas ili sutra kako bi moglo da se nastavi njegovo ispitivanje.

Funkcioneri kažu da je Šazad, inače američki državljanin, priznao učešće u tom planu i da otkriva vredne informacije. Takođe su saopštili da se on odrekao prava da ne iznosi nikakve dokaze koji bi mogli da budu upotrebljeni protiv njega.

Šazad je juče izveden iz aviona koji se spremao da poleti sa njujorškog aerodroma Džon F. Kenedi ka Dubaiju, pošto su ga agenti Federalnog istražnog biroa doveli u vezu sa neuspelom eksplozijom automobila bombe na njujorškom Tajms skveru.

Naturalizovani Amerikanac došao je u SAD iz Pakistana 1998. godine. Imao je ženu, dvoje dece i posao finansijskog analitičara u Konektikatu.

Prema pisanju Njujork Tajmsa, istražitelji nacionalnog tima za borbu protiv terorizma, počeli su da postavljaju pitanja o Šazadu još 2004. godine, kada je prodao svoj stan i potom 2009, kada je dao otkaz na poslu i prestao da otplaćuje rate za svoju kuću, vrednu 200,000 dolara, koju je zaplenila banka. Zatim, samo dva meseca pošto je postao američki državljanin, iznenada se sa porodicom vratio u Pakistan.

Federalne vlasti navode da su ga u Pakistanu Talibani obučavali kako se prave bombe i da je primio novac kako bi učestvovao u zaveri.

Funkcioneri pakistanskih obaveštajnih službi saopštili su da je u Karačiju uhapšeno nekoliko ljudi u vezi sa tim pokušajem bombaškog napada.

Odgovornost za napad preuzeo je Taliban u Pakistanu, ali američki i pakistanski funkcioneri izražavaju sumnju u tu tvrdnju.

U medjuvremenu, pakistanska armija je saopštila da ne veruje da je pakistanski Taliban pružao pomoć u neuspešnom napadu u Njujorku, kao što tvrdi ta pobunjenička organizacija.

Portparol armije, general potpukovnik Atar Abas, izjavio je da niko ne može da tvrdi ništa, dodavši da je opseg delovanja terorističke organizacije pod znakom pitanja. Rodbina i prijatelji uhapšenog Šazada takođe izražavaju sumnju da je on povezan sa nekom ekstremističkom organizacijom. Oni kažu da on potiče iz miroljubive, obrazovane i ugledne porodice, bez ikakvih veza sa radikalnim, političkim ili verskim grupama.

Inspektori takođe razmatraju kako je Šazad uspeo da se ukrca u avion za Dubai, uprkos tome što je nekoliko sati pre leta uvršten u spisak osoba kojima je zabranjeno da lete.

XS
SM
MD
LG