Linkovi

Tilerson zatražio od Senata da ratifikuje članstvo CG u NATO


Američki državni sekretar Reks Tilerson pisao je liderima američkog Senata, pozivajući ih da ratifikuju članstvo Crne Gore u NATO, navodeći da je to od velikog interesa za Sjedinjene Države.

To prenosi novinska agencija Rojters koja je u utorak imala uvid u Tilersonovo pismo datirano 7. marta.

Tilerson je naveo da bi članstvo Crne Gore u NATO podstaklo veću integraciju, demokratske reforme, trgovinu, bezbjednost i stabilnost među njenim susjedima, navodi Rojters.

Moskva se protivi daljem širenju NATO, a američko odlaganje da odobri prijem Crne Gore u Alijansu podstaklo je pitanja o tome da li će se administracija predsjednika Donalda Trampa usprotiviti Rusiji uprkos željama Trampa za boljim odnosima sa Moskvom.

Članice NATO vide prijem Crne Gore kao način da se suzbiju nastojanja Rusije da proširi svoj uticaj na Balkanu, navodi Rojters.

Tilerson je u pismu lideru republikanske većine u Senatu, Miču Mekonelu, te demokratskom lideru Čaku Šumeru, naveo da bi bilo "od neprocjenjive pomoći" kada bi Senat zakazao glasanje o ratifikaciji do učešća Trampa na samitu NATO u maju.

"Učešće Crne Gore na samitu NATO u maju kao punopravnog člana, a ne posmatrača, poslaće snažan signal o transatlantskom jedinstvu", dodao je Tilerson.

Pismo je objavljeno posle izvještaja agencije Rojters da je Tilerson namjerovao da narednog mjeseca propusti sastanak ministara inostranih poslova NATO-a zbog posjete kineskog predsjednika Sjedinjenim Državama, dok je planirao da posjeti Rusiju kasnije tog mjeseca. Administracija je u utorak promijenila planove i predložila nove datume sa sastanak Alijanse, koji je trebalo da bude održan 5 i 6 aprila u Briselu.

Tilerson će u srijedu biti domaćin ministarskog sastanka globalne koalicije za borbu protiv Islamske države, na kojem učestvuje i crnogorski šef diplomatije Srđan Darmanović.

Darmanović je u intervjuu za Glas Amerike u ponedeljak rekao da je uvjeren da crnogorsko članstvo u NATO ima podršku američke administracije.

"Imamo podršku u Bijeloj kući i američkoj administraciji uopšte. U relevantnim sekretarijatima koji se tiču nacionalne bezbjednosti, Stejt Departmentu, Pentagonu... tako da, kao što sam već rekao, nema nikakvih problema oko naše ratifikacije u Vašingtonu. Može se desiti da postoje izvjesna odlaganja, ali smo mi sasvim sigurni da će stvar u Vašingtonu biti završena prije samita NATO-a", kazao je Darmanović.

XS
SM
MD
LG