Linkovi

Tilerson u Mjanmaru u misiji rešavanja krize sa Rohindžama


Državni sekretar SAD Reks Tilerson razgovara sa Aung San Su Ći, liderkom Mjanmara.

Američki državni sekretar Reks Tillerson doputovao je u Mjanmar, da bi razgovarao o izbegličkoj krizi Rohindža muslimana sa de fakto liderkom zemlje Aung San Su Ći, kao i sa komandantom oružanih snaga.

Tokom kratke zajedničke konferencije za novinare, Tilerson je predložio sprovođenje nezavisne istrage kako bi se utvrdili zločini počinjeni nad progonjenim Rohindžama.

Kriza u pokrajini Rakajn je jedna od najvećih izazova sa kojom se Mjanmar suočava otkako je nova vlada stupila na vlast prošle godine. Duboko smo zabrinuti zbog kredibilnih izveštaja o široko rasprostranjenim zločinima počinjenim od strane snaga bezbednosti i neobuzdanih osvetnika tokom nedavnog nasilja u državi Rakajn. Uznemiravajuća je i činjenice da su stotine hiljada dece, žena i muškaraca bili prinuđeni da beže.”

Tilerson je takođe razgovarao sa vojnim liderom Min Aung Hlaingom, čije su jedinice optužene za pokretanje kampanje ‘spržene zemlje’ protiv sela muslimanskih Rohindža u severozapadnom delu države Rakajn, kao odgovor na napade ekstremističkh snaga iz redova Rohindža. na policijske ispostave tokom avgusta. Reputacija nobelovke Aung San Su Ći je ukaljana nakon kritika da je sporo reagovala na sudbinu proteranih Rohindža. S obzirom da deli vlast sa vojskom, mnoge zapadne vlade se ustežu da izoluju Aung San Su Ći u osetljivom trenutku tranzicije zemlje sa vojne na demokratiju u razvoju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG