Linkovi

Tilerson skratio posetu Africi zbog Severne Koreje


Državni sekretar Reks Tilerson sa predsednikom Buharijem u Abudži.
Državni sekretar Reks Tilerson sa predsednikom Buharijem u Abudži.

Američki državni sekretar Reks Tilerson skratio je posetu Africi za jedan dan zbog hitnih pitanja među kojima je i Severna Koreja. Tilerson će se vratiti u Sjedinjene Države kada obavi zvanične sastanke u Čadu i Nigeriji.

Dok je Tilerson bio u Africi, predsednik Donald Tramp objavio je da je prihvatio poziv Severne Koreje na direktne razgovore sa liderom Kim Džong-Unom do maja. Još nema konkretnih planova za taj susret.

Državni sekretar je doputovao u glavni grad Čada, N'Džamenu na razgovore sa predsednikom Idrisom Debijem, posle kojih je najavio da će Vašington uskoro ukinuti ograničenja ulaska u zemlju građanima Čada, koja je predsednik Tramp uveo u oktobru. Rekao je da je vlada Čada preduzela korake da "ojača" kontrolu nad izdavanjem pasoša i poboljša razmenu informacija.

Tilerson je zatim otputovao u glavni grad Nigerije, Abudžu, gde će razgovarati sa predsednikom Muhamaduom Baharijem pre povratka u Vašington.

Državni sekretar je u subotu otkazao zakazane susrete u Keniji jer se nije “osećao dobro” ali je u nedelju sve teklo po planu.

Na ceremoniji u američkoj ambasadi u Najrobiju Tilerson je položio venac i odao počast nastradalima i povređenima u bombaškom napadu izvedenom pre dvadeset godina.

"Svima je poznato da su 1998 teroristi mislili da mogu da demorališu i unište Kenijce i Amerikance napadom na američku ambasadu ovde u Najrobiju. Naravno, prevarili su se. Skoro dvadeset godina kasnije, okupili smo se ovde da odamo počast onima koje smo izgubili i povređenima.”

Jučerašnjim susretima Tilerson je dodao sastanak sa kenijskom ministarkom inostranih poslova Monikom Džumom.

XS
SM
MD
LG