Linkovi

Tilerson: S. Koreja da pokaže spremnost za razgovore


Američki državni sekretar Reks Tilerson sa egipatskim šefom diplomatije Samehom Šukrijem

Američki državni sekretar Reks Tilerson je rekao da će pregovori sa Severnom Korejom o njenom programu razvoja nuklearnih i balističkih raketa, moći da se vode samo ako Pjongjang pokaže da je spreman za konstruktivne razgovore.

Tilerson je to izjavio na zajedničkoj konferenciji za novinare, posle susreta sa egipatskim ministrom inostranih poslova Samehom Šokrijem. Tilerson i Šokri su razgovarali o bezbednosnoj situaciji u regionu, Libiji, Siriji i izraelsko-palestinskom mirovnom procesu.

Novinari su iskoristili priliku da pitaju američkog državnog sekretara o mogućnosti, budućih pregovora sa Severnom Korejom.

"Isuviše je rano za donošenje odluka. Kao što smo puno puta ponavljali, na Severnoj Koreji je da odluči kada će biti spremna da se sa nama, otvoreno i konstruktivno uključi u pregovore. Oni znaju o kojim pitanjima treba da se razgovara .Puno puta smo ponovili, i mislim da je to važno, da je pre nego što se pokrenu bilo kakvi pregovori, potrebno razgovarati."

Tilerson je takođe poručio Egipćanima da Sjedinjene Države ostaju predane u pomaganju njihovoj zemlji u borbi protiv terorizma.

Egipat je prvo odredište sekretara Tilersona na turneji tokom koje je planiran obilazak pet država Bliskog istoka.

On će predvoditi američku delegaciju u Kuvajtu, na sastanku Globalne koalicije za pobedu nad ISIS-om. Planirano je da učestvuje i na konferenciji za obnovu Iraka, prvoj posle poraza pripadnika Islamske države.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG