Linkovi

Tilerson poziva Irak i kurdsku regiju na mirno rešenje konflikta


Državni sekretar Reks Tillerson, desno, nakon dolaska u Bagdad, AP Photo/Alex Brandon

Državni sekretar Reks Tilerson je prilikom nenajavljene posete Bagdadu, apelovao na iračku vladu i kurdski region da sukob povodom samoproglašene nezavisnosti i spornih teritorija reše dijalogom.

Tilersonova izjava usledila je na samom početku sastanka sa iračkim premijerom Hajder al Abadijem, koji je zauzvrat branio ulogu iračkih paravojnih jedinica podržanih od strane Irana.

Poseta državnog sekretara Bagdadu usledila je nekoliko sati nakon sličnog puta u Afganistan, tokom kog je u razgovoru sa predsednikom Ašrafom Ganijem diskutovana američka strategija za južnu Aziju.

Tom prilikom državni sekretar je izrazio podršku naporima "suverenog, jedinstvenog i demokratskog" Afganistana ka miru i prosperitet i dodao da je od ključne važnosti uskratiti utočište terorističkim organizacijama i sprečiti njihovo delovanje u bilo kom delu sveta.

Tilersonove posete obavljene su u tajnosti, iz bezbednosnih razloga, a jedan od povoda je i prošlomesečni napad na aerodrom u Kabulu tokom posete američkog sekretara za odbranu Džejms Matisa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG