Linkovi

Tilerson: Partnerstvo SAD i EU dugoročno


Američki državni sekretar Reks Tilerson i visoka predstavnica EU Federika Mogerini obraćaju se novinarima u Briselu, 5. decembar 2017.
Američki državni sekretar Reks Tilerson i visoka predstavnica EU Federika Mogerini obraćaju se novinarima u Briselu, 5. decembar 2017.

Američki državni sekretar, Reks Tilerson u utorak i sredu boravi u Briselu gdje se susreo sa evropskim kolegama a potom i sa NATO ministrima spoljnih poslova. U najkraćem - tijesna saradnja partnera sa obje strane Atlantika nema alternativu, bez obzira što se ponegdje stavovi partnera ne poklapaju.

Brojne su teme danas dotakli šef američke diplomatije Reks Tilerson i visoka predstavnica EU Federika Mogerini - od mirovnog procesa na Bliskom istoku, Sjeverne Koreje, do Ukrajine i odnosa sa Rusijom, te Zapadnog Balkana. Reagujući na najave da bi Amerika već sutra mogla da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela, Mogerini je jasno podvukla evropski stav i poručila američkom gostu - Jerusalem kao glavni grad DA ali glavni grad dvije države.

"EU podržava nastavak mirovnog procesa koji će voditi rješenju sa dvije države, i vjerujemo da svaka akcija koja bi te napore umanjila, mora apsolutno da bude izbjegnuta, pregovorima se mora naći rješenje statusa Jerusalema, kao budućeg glavnog grada obje države. O ovome ćemo narednog ponedjeljka razgovarati sa izraelskim premijerom, a početkom naredne godine i sa palestinskim predsjednikom", istakla je Mogerini.

Ništa manje jasna nije bila šefica evropske diplomatije i kada je riječ o sporazumu sa Iranom.

"Nastavak primjene nuklearnog sporazuma sa Iranom je ključni strateški prioritet evropske bezbjednosti, ali i regionalne i globalne sigurnosti. Postoje druga pitanja koja nisu dio ovog sporazuma i spremni smo o njima da razgovaramo. EU želi da tijesno saradjuje sa Amerikom po ovim pitanjima, na bazi nastavka američke primjene nuklearnog sporazuma sa Iranom", rekla je Mogerini.

Dvije strane su se saglasile da je hitno potrebno ostvariti napredak ka procesu sporazumne tranzicije, baziranom na mirovnim pregovorima u Ženevi i rezoluciji Savjeta bezbjednosti.

Mogerini i Tilerson su bilateralno razgovarali i o regionu Zapadnog Balkana, potvrdjujući opredjeljenje Amerike i EU evropskim integracijama država Z. Balkana, perspektivi koja je, kako ističe Mogerini, jasna i sa današnjeg sastanka prenosi ohrabrenje državama regiona da nastave sa procesom reformi, saradnje i pomirenja.

"Raspravljali smo danas o brojnim važnim pitanjima, posebno Sjevernoj Koreji. Cijenimo odlučan stav naših evropskih saveznika da pošalju poruku režimu u Sjevernoj Koreji da nećemo prihvatiti njihovo razvijanje nuklearnog programa. Ekonomski pritisak će se nastaviti ukoliko Severna Koreja ne odustane od ovog programa, pritisak kako bi se ohrabrili pregovori da to i učini", poručio je američki šef diplomatije.

Tilerson naglašava zajedničke napore da se Islamska država porazi ne samo u Siriji i Iraku, već i u globalnoj borbi protiv terorizma, optužuje Iran za destabilizovanje regiona od raketnih napada iz Jemena, podrške milicijama u Siriji i podrške Hezbolahu.

"Ovo ne može da bude ignorisno i ne može da prodje bez odgovora. Nastavićemo da preduzimamo mjere kako bi uvjerili Iran da je to za nas neprihvatljivo i očekujemo da i tu radimo zajedno sa našim evropskim partnerima", rekao je Tilerson.

Šef američke diplomatije daje podršku mirovnim pregovorima o Siriji, kao i saradnji NATO i EU, uvjeren da to doprinosi jačanju ukupne bezbjednosti sa obje strane Atlantika. Bez obzira o čemu dvije strane razgovarale, u osnovi svega je važnost dobrih odnosa Amerike i EU.

Američki državni sekretar Reks Tilerson rekao je tokom susreta sa zvaničnicima u Briselu da Sjedinjene Države snažno podržavaju Evropsku uniju.

"Partnerstvo Amerike i Evropske unije je, što svi znaju, dugoročno. Zasnovano je na zajedničkim vrednostima, bezbednosnim ciljevima i prosperitetu s obe strane Atlantika i mi ostajemo posvećeni tome", poručio je Tilerson, koji se novinarima obratio uz visoku predstavnicu EU Federiku Mogerini.

Važnost saradnje je istakao i ministar spoljnih poslova Njemačke, Sigmar Gabriel.

"Sastanak sa američkim državnim sekretarom pomaže da ostanemo
bliski jedni sa drugima, jer smo jedni drugima potrebni, uprkos tenzijama u posljednje vrijeme",
rekao je Gabriel.

Nakon evropskih, američki državni sekretar se susreo i sa NATO ministrima spoljnih poslova u briselskom sjedištu Alijanse, a pred susret naglasio ključne teme razgovora.

"Nastavak jačanja Alijanse, opredjeljenost Amerike NATO i članu 5Sporazuma, kao i plan saradnje NATO i EU, koji vidimo kao jačanje evropske bezbjednosti", zaključio je Tilerson.

Tilerson boravi u poseti Evropi samo nekoliko dana nakon što su američki mediji preneli da Bela kuća razmatra njegovu smenu odnosno da na njegovo mesto postavi aktuelnog direktora CIA-e Majka Pompea. Predsednik Donald Tramp nedavno je tvitovao da Tilerson neće u skorije vreme napustiti položaj, dok je sam državni sekretar izveštaje odbacio kao "smešne".

XS
SM
MD
LG