Linkovi

Tilerson o jačanju veza SAD sa Indijom


Državni sekretar SAD u poseti Indiji

Sjedinjene Države nastaviće da produbljuju strateške veze sa Indijom, istaknuto je tokom susreta američkog državnog sekretara Reksa Tilersona sa indijskim liderima, uključujući i premijera Narendru Modija. Borba protiv terorizma i uloga Indije u razvoju Avganistana bila su ključna pitanja o kojima je Tilerson razgovarao sa ministrom inostranih poslova Indije Sušmom Svaradžom. Tilerson uverava da će “u borbi protiv terorizma SAD i dalje stajati rame uz rame sa Indijom”.

Tema razgovora bila je i zategnutost odnosa Indije i Pakistana, u vezi sa naporima Islamabada da očisti zemlju od terorista.

“Takođe smo zabrinuti zbog stabilnosti i bezbednosti pakistanske vlade. Ukoliko su ove terorističke organizacije povećale svoj broj, snagu i kapacitete unutar pakistanskih granica, to bi moglo da dovede do pretnje pakistanskoj stabilnosti. Ni u čijem interesu nije da vlada Pakistana bude destabilizovana”, rekao je američki državni sekretar Reks Tilerson.

Šef indijske diplomatije istakao je da nova strategija američkog predsednika Trampa za taj region “može da bude uspešna samo ako Pakistan bude odlučno reagovao protiv svih terorističkih grupa na svojoj teritoriji, bez diskriminacije.

Tilerson je posetio i Pakistan i tom prilikom pozvao tamošnje lidere da intenziviraju napore da se bore protiv ekstremisma i terorizma. Američki državni sekretar je tokom ovog putovanja predstavio novu strategiju Vašingtona za jugoistočnu Aziju i vitalnu ulogu, koju bi Pakistan mogao da igra u pokretanju mirovnog procesa u Avaganistanu, koji bi doneo stabilnosti i bezbednost u regionu.

Tilerson je takođe pozdravio rastuće ekonomsko partnerstvo sa Indijom, koje obuhvata ponude američkih kompanija da prodaju Indiji vojne avione, kako bi modernizovala svoju vojsku, kao i otvaranje indijske fabrike za proizvodnju automobila u Detroitu ovog meseca.

Sekretar Tilerson je tokom putovanja posetio nekoliko zemalja Bliskog istoka i Južne Azije, a nenajavljeno je boravio i u Iraku.


Facebook Forum

XS
SM
MD
LG