Linkovi

Tilerson traži podršku za akciju SAD, Džonson najavljuje sankcije


Visoka predstavnica EU Federika Mogerini, američki državni sekretar Reks Tilerson i italijanski šef diplomatije Anđelino Alfano na ceremoniji u Santa Ani, 10. april 2017
Visoka predstavnica EU Federika Mogerini, američki državni sekretar Reks Tilerson i italijanski šef diplomatije Anđelino Alfano na ceremoniji u Santa Ani, 10. april 2017

Američki državni sekretar Reks Tilerson, u pokušaju da obezbedi podršku svetskih lidera za prošlonedeljni raketni napad SAD na Siriju, obećao je novi američki pristup prema agresorima koji napadaju svoje građane.

Tilerson se pridružio samitu G-7 u selu Santa Ana u Toskani, gde su nacisti tokom Drugog svetskog rata ubili više od 500 ljudi. Tamo je aludirao na američki napad na Siriju, nakon što je Damask izveo napad hemijskim oružjem u kojem su poginule desetine, a povređene stotine ljudi.

“Sećamo se šta se dogodilo u Santa Ani 12. avgusta 1944. Bićemo posvećeni tome da svodimo račune sa onima koji čine zločine nad nevinima, bilo gde na svetu. Ovo mesto nas sve inspiriše.”

Vodeći američki diplomata prvi put nakon napada na Siriju sastaje se sa međunarodnim liderima i traži podršku za američku akciju.

Šef britanske diplomatije Boris Džonson rekao je na sastanku G-7 da ministri spoljnih poslova razmišljaju o uvođenju novih sankcija za pojedince iz Rusije, zbog podrške Moskve sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu.

Džonson je precizirao da bi sankcije mogle biti uvedene za sirijske i ruske vojne zvaničnike. Ministri na samitu G-7 razmatraju adekvatan odgovor na prošlonedeljni napad u Siriji, za koji zapad okrivljuje Asada i posredno Rusiju, koja ga podržava. Britanija, inače, zagovara novi, tvrđi pristup prema Rusiji.

XS
SM
MD
LG