Linkovi

Tilerson na sastanku sa predsednikom Ukrajine


Ukrajinski predsednik Petro Porošenko, levo, i dežavni sekretar SAD Reks Tilerson rukuju se pre sastanka u Kijevu, 9. jula 2017.

Američki državni sekretar Reks Tilerson boravi u Ukraiji kako bi reafirmisao američku podršku toj zemlji u borbi sa pobunjenicima koje podržava Rusija na istoku zemlje i u pokušajima da se suzbije korupcija.

Tilerson se u nedelju sastao sa ukrajinskim predsednikom Petroom Porošenkom, samo 48 sati nakon što je prisustvovao prvom sastanku licem u lice između Donalda Trampa i ruskog lidera Vladimira Putina.

Njegova kratka poseta Kijevu dolazi dok SAD ispituju preuzimanje veće uloge u naporima predvođenim EU da se okonča trogodišnji konfliket na ukraijinskom istoku, koji je do sada odneo oko 1.000 života. Rusija je anektirala Krimsko poluostrvo od Ukrajine 2014. godine.

Tilerson je imenovao specijalnog izaslanika kako bi ispitao moguću naglu implementaciju dve godine stare mape puta poznate kao Sporazum iz Minska.

Razgovarajući sa zagovornicima reformi u rezidenciji ambasadora SAD, Tilerson je pohvaio ukrajinski napredak u borbi protiv korupcije, povećanje transparentnosti rada vlade i ubiranja poreza, ali je jasno rekao da se mora postići više.

"Ukrajina je prešla veliki put", rekao je. "Mi želimo da priznamo to (ali) i dalje moramo da uradimo više i to se tiče obezbeđivanja ukrajinske budućnosti: Učiniti mesto atraktivnim za investitore, biti privlačan za njihove evropske susede".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG