Linkovi

Tilerson Lavrovu: Rusko mešanje "stvorilo nepoverenje"


Američki državni sekretar Reks Tilerson razgovara sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovom u Manili 6. avgusta 2017.
Američki državni sekretar Reks Tilerson razgovara sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovom u Manili 6. avgusta 2017.

Američki državni sekretar Reks Tilerson izjavio je da su on i njegov ruski kolega Sergej Lavrov razgovarali o „velikoj količini posla“ koji treba obaviti u vezi sa američko-ruskim odnosima. Dvojica šefova diplomatije održala su razgovore na marginama regionalnog foruma na Filipinima.

Bio je to prvi susret na visokom nivou zvaničnika dve zemlje, od kada je predsednik Donald Tramp prošle nedelje nevoljno potpisao zakon kojim se uvode nove sankcije Rusiji, zbog mešanja u američke predsedničke izbore, kako bi pomogla Trampu da pobedi.

"Pokušavamo da im pomognemo da razumeju koliko je taj incident bio ozbiljan, i koliko ozbiljno je naškodio odnosima SAD i američkog naroda i ruskog naroda; da je stvorio ozbiljno nepoverenje između naše dve zemlje i da jednostavno moramo da nađemo način da to rešimo", naveo je Tilerson.

Tilerson je dodao da je Lavrovu rekao da će SAD do 1. septembra odgovoriti na rusko naređenje da se stotine dipomata i drugog osoblja povuče iz američkih diplomatskih objekata u Rusiji. Bivši predsednik SAD Barak Obama je nekoliko nedelja pre nego što je napustio položaj proterao iz zemlje 35 ruskih diplomata i zatvorio dva ruska objekta u SAD, pošto je američka obaveštajna zajednica zaključila da je predsednik Rusije Vladimir Putin lično naredio mešanje u izbore. Rusija tada nije odgovorila, ali je posle uvođenja najnovijih sankcija, naredila da SAD za 755 osoba smanje broj diplomata i lokalnih radnika, od kojih su mnogi ruski državljani, u ambasadama i konzulatima u Rusiji.

U međuvremenu, broje kongresne istrage su u toku u vezi sa ruskim mešanjem u izbore, dok je specijalni istražitelj Robert Maler sazvao veliku porotu u vezi sa tim da li su članovi Trampovog izbornog štaba nezakonito bili u dosluhu sa ruskim interesima tokom izbora i da li je Tramp ometao sporvođenje pravde kada je otpustio bivšeg direkotra FBI-a Džejmsa Komija, koji je vodio istragu o Rusiji, pre nego što je Maler preuzeo.

Tramp uglavnom odbacuje sve istrage, nazivajući ih „lovom na veštice“ i izgovorom demokrata, koje – kako kaže – na taj način objašnjavaju njegovu iznenađujući pobedu nad demokratskom kandidatkinjom, bivšom državnom sekretarkom Hilari Klinton.

XS
SM
MD
LG