Linkovi

Tilerson: Poraz Islamske države glavni cilj SAD


Državni sekretar SAD Reks Tilerson na otvaranju ministarskog sastanka Globalne koalicije za borbu protiv ISIS-a.
Državni sekretar SAD Reks Tilerson na otvaranju ministarskog sastanka Globalne koalicije za borbu protiv ISIS-a.

Ministri inostranih poslova 68 zemalja globalne koalicije za borbu protiv ekstremističke organizacije Islamska država okupili su se danas u Vašingtonu, prvi put od izbora Donalda Trampa za predsjednika Sjedinjenih Država, da bi razgovarali o narednim potezima u borbi protiv ekstremista.

Islamska država mora da bude poražena, poručio je domaćin skupa, američki državni sekretar Reks Tilerson.

“Znam da ima veliki broj problema na Bliskom istoku koje bi trebalo hitno riješiti ali je nanošenje poraza Islamskoj državi glavni cilj Sjedinjenih Država u regionu. U ovom trenutku i dalje smo u fazi izvođenja velike vojne operacije i zahvaljujući našim ofanzivnim merama ponovo se uspostavlja kontrola nad područjima u Iraku i Siriji, gde je Islamska država imala veliki i destruktivan uticaj. Naš konačni cilj u ovoj fazi je regionalna eliminacija ID-e vojnom silom.”

U narednoj fazi borbe, kako je najavio Tilerson, Sjedinjene Države će raditi na uspostavljanju, kako se izrazio, privremenih zona stabilnosti.

"Sjedinjene Države će da povećaju pritisak na Islamsku državu i Al Kaidu i da rade na uspostavljanju privremenih zona stabilnosti, kroz primirje, da bi se omogućilo izbjeglicama da se vrate kući.”

Uspostavljanjem bezbjednosnih zona moglo bi značajno da poveća američko vojno angažovanje u Siriji i predstavlja zaokret u odnosu na oprezniji pristup bivšeg predsjednika Baraka Obame. Tilerson je rekao da je priliv stranih boraca u Siriji u Irak smanjen za 90 odsto tokom prošle godine. Državni sekretar je pozvao koalicione partnere da izdvoje više vojnih i finansijskih resusrsa za borbu protiv Islamske države.

XS
SM
MD
LG