Linkovi

Tilerson: Istražiti zločine nad Rohindžama


Reks Tilerson i Aung San Su Ći u Mjanmaru
Reks Tilerson i Aung San Su Ći u Mjanmaru

Američki državni sekretar Reks Tilerson poziva na nezavisnu istragu izveštaja koje je ocenio kao “verodostojne” o zločinima koje su nad Rohindža muslimanima počinile bezbednosne snage Mjanmara.

Tilerson se sreo sa vojnim liderom Mjanmara i održao zajedničku konferenciju za novinare sa državnom savetnicom Aung San Su Ći. Poseta se dogodila neposredno pred objavljivanje izveštaja Hjuman rajts voča, u kojem se navodi da su mjanmarske bezbednosne snage počinile široko rasprostranjene zločine silovanja nad ženama i devojčicama u okviru kampanje etničkog čišćenja Rohindža muslimana u državi Rakajn.

Hjuman rajts voč je otkrio da bezbednosne snage Mjanmara koriste seksualno nasilje kako bi zaplašili pripadnice Rodindža etničke manjine, kao i čitave zajednice.

“Većina ženskog stanovništva sa kojom sam razgovarala bila je grupno silovana, nekada od strane devet ili deset počinilaca, a u svim slučajevima koje sam dokumentovala bili su uključeni mnogi vojnici”.

Na snimku Hjuman rajts voča svoju priču je podelilo nekoliko žena iz zajednice Rohindža.

“Imam mlađu sestru. Pokušali smo da pobegnemo, ali su nas vojnici stigli i odveli iza naše kuće, gde su nas silovali. Osećala sam se kao da sam mrtva. Zatim sam izgubila svest”.

Izveštaj je objavljen odmah posle posete državnog sekretara Reksa Tilersona Mjanmaru. Iako nije koristio termin “etničko čišćenje”, Tilerson je izrazio američku zabrinutost zbog ozbiljnog kršenja ljudskih prava protiv etničkih manjina.

“SAD pozdravljaju posvećenost vlade da odobri dobrovoljan povratak izbeglicama i implementira preporuke savetodavne komisije države Rakajn za stvaranje dugotrajnog mira podrškom ekonomskom razvoju i poštovanjem prava svih stanovnika države Rakajn, uključujući one koji su raseljeni. Takva implementacija mora da obihvati transparentan i potpuno dobrovoljan put do državljanstva, koji sve zainteresovane strane smatraju kredibilnim”.

Liderka Mjanmara Aung San Su Ći odbacila je kritike upućene njenom ćutanju u svetlu strahovitog stradanja Rohindža.

“Ne smemo zaboraviti da postoji mnogo različitih zajednica u državi Rakajn i da bi dugoročno živeli zajedno u miru u harmoniji potrebno je da ih ne podstičemo na međusobne sukobe. Ne smemo da dajemo izjave koje izazivaju dalji razdor. To je upravo razlog zašto smo veoma oprezni kada bilo šta govorimo”.

Tilerson je rekao da ne misli da su ekonomske sankcije protiv cele zemlje preporučljive, ali da će pažljivo proučiti pravne mere koje razmatra američki Kongres. Ukoliko se zakonski predlog usvoji, SAD će obustaviti vojnu obuku i regionalne vežbe sa Mjanmarom, i ponovo uvesti zabranu unosne trgovine dragim kamenjem, koju je prošle godine ukinuo tadašnji američki predsednik Barak Obama.

XS
SM
MD
LG