Linkovi

Tilerson i Keli putuju u Meksiko u cilju poboljšanja odnosa


Šef američke diplomatije, Reks Tilerson (levo) i sekretar za unutrašnju bezbednost Džon Keli

Dva ključna člana kabineta predsednika Donalda Trampa nadaju se da će uspeti da ublaže zabrinutosti i gnev u vezi sa novom politikom američke administracije prema Meksiku.

Američki državni sekretar Reks Tilerson i sekretar za unutrašnju bezbednost Džon Keli u četvrtak treba da se sastanu sa predsednikom Meksika Enrikeom Penja Nijetom i članovima njegovog kabineta. Očekuje se da će to biti prvi u seriji sastanaka na visokom nivou, usredsređenih na borbu protiv trgovine narkoticima, poboljšanje trgovinskih odnosa i imigraciju.

"Značajno je da predsednik šalje sekretare u Meksiko ovako brzo posle prezimanja položaja", rekao je portparol Bele kuće Šon Spajser i dodao da je to "simbol značajnog odnosa koji dve zemlje imaju".

Tilerson i Keli odlaze u Meksiko u trenutku kada su - prema nekim mišljenjima - odnosi dve zemlje na najnižem nivou, zahvaljujući insistiranju predsednika Trampa da će Meksiko platiti za zid na granici dve zemlje, na ovaj ili onaj način. Zakonodavci u Vašingtonu procenjuju da izgradnja zida neće koštati manje do 12 milijardi dolara.

Takođe, ranije ove nedelje, sekretarijat za unutrašnju bezbednost objavio je reviziju načina na koji će primenjivati postojeće imigracione zakone, što bi moglo da rezultira deportacijom miliona nedokumentovanih imigranata.

Ministar spoljnih poslova Meksika Luis Videgaraj, kako prenosi Rojters, izjavio je da njegova zemlja neće prihvatiti nove "unilateralne" američke imigracione predloge i da neće oklevati da čitav slučaj preda u nadležnost Ujedinjneih nacija.

XS
SM
MD
LG