Linkovi

Tilerson: Evropska podrška za dodatne sankcije Iranu


Američki državni sekretar Reks Tilerson i britanski šef diplomatije Boris Džonson tokom susreta u Londonu, 22. januar 2018.
Američki državni sekretar Reks Tilerson i britanski šef diplomatije Boris Džonson tokom susreta u Londonu, 22. januar 2018.

Američki državni sekretar Reks Tilerson rekao je na konferenciji za novinare u Londonu da je vidljiva evropska podrška za zavođenje dodatnih sankcija protiv Irana, koje bi mogle spreče američko povlačenje iz multilateralnog nuklearnog sporazuma sa Teheranom

Posle sastanka sa britanskim premijerkom Terezom Mej, savetnikom za nacionalnu bezbednost Markom Sedvilom i ministrom spoljnih poslova Borisom Džonsonom, Tilerson je rekao da je dogovoreno osnivanje radne grupe eksperata za utvrđivanje nedostataka u sporazumu postignutom 2015. godine.

Predsednik Donald Tramp je upozorio da će povući SAD iz dogovora već ovog proleća, ukoliko sporazum ne bude popravljen.

Tilerson je posebno istakao zabrinutost zbog iranskog balističkog programa, koji nije pokriven nuklearnim dogovorom, dok odredbe u sporazumu omogućavaju Iranu da postepeno nastavi rad na razvoju atomskog oružja.

Radna grupa će već iduće nedelje početi da razmatra načine da se to pitanje reši, između ostalog i moguću izradu dopunskog sporazuma.

XS
SM
MD
LG