Linkovi

Tilerson: Kina da izvrši pritisak na Severnu Koreju


Britanski šef diplomatije Boris Džonson i američki državni sekretar Reks Tilerson na konferenciji za novinare u Londonu (14. septembar 2017. )

Američki državni sekretar Reks Tilerson pozvao je u četvrtak Kinu da upotrebi svoj uticaj kao glavni snabdevač Severne Koreje naftom i izvrši pritisak na tu zemlju da preispita odluku o razvoju nuklearnog oružja.

Američka administracija tražila je ove nedelje da se rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija uvede embargo na izvoz nafte u Severnu Koreju, posle najnovije i najsnažnije nuklearne probe Pjongjanga, čemu su se usprotivile Kina i Rusija.

Tilerson je na konferenciji za novinare sa britanskim šefom diplomatije Borisom Džonsonom u Londonu, rekao da će biti veoma teško “dobiti pristanak Pekinga za uvođenje embarga susednoj zemlji”, ali je ipak pozvao Kinu “kao veliku zemlju i svetsku silu” da iskoristi svoj uticaj kao glavni snabdevač Severne Koreje naftom.

“To je veoma snažno sredstvo koje se koristilo u prošlosti. Nadamo se da ga Kina neće odbaciti”, rekao je američki zvaničnik posle razgovora sa britanskim i francuskim kolegama o povećanju pritiska na autoritarnu vladu Kim Džong Una koja je sve bliža razvoju rakete sa nuklearnom bojevom glavom koja bi mogla da bude pretnja za Sjedinjene Države.

Kina se protivi severnokorejskom nuklearnom programu, ali strahuje da bi veći ekonomski pritisak na Pjongajng mogao da dovede do kolapse i želi da Vašington ponovo započne pregovore sa Severnom Korejom.

Tilerson je sa britanskim i francuskim diplomatama u Londonu razgovarao i o odgovoru na uragan Irma, koji je opustošio jugoistočni deo SAD i Karibe.

Na kasnijem sastanku sa predstavnicima Ujedinjenih nacija, Italije, Egipta i Ujedinjenih Arapskih Emirata razgovarano je i o Libiji i međunarodnim naporima da se stabilizuje situacija u toj zemlji.

Državni sekretar sastao se i sa britanskom premijerkom Terezom Mej, s kojom je razgovarao o iranskoj pretnji na Bliskom istoku.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG