Linkovi

Tilerson u Kini: Tenzije na Korejskom poluostrvu na "opasnom nivou"


Kineski ministar inostranih poslova Van Ji gestikulira dok se rukuje sa američkim državnim sekretarom Reksom Tilersonom, pre bilateralnog sastanka u Diojutai državnoj gostinskoj kući, u Pekingu, Kina, 18. marta 2017. (AP Photo/Mark Schiefelbein, Pool)

Prvi čovek diplomatije Sjedinjenih Država nalazi se u poseti Kini, na poslednjoj stanici svoje prve azijske turneje, fokusirane na Severnu Koreju i njene kontroverzne nukelarne i raketne programe.

Državni sekretar SAD, Reks Tilerson, rekao je u subotu nakon sastanka u Pekingu sa svojim kineskim kolegom, Vangom Jiem, da je zategnutost na Korejskom poluostrvu na "zaista opasnom nivou".

"Mislim da delimo zajedničko gledište i osećanje da su tenzije na poluostrvu vrlo visoke u ovom trenutku", rekao je Tilerson i dodao, "radićemo zajedno kako bismo videli da li možemo da dovedemo vladu u Pjongjangu do pozicije u kojoj će želeti da krene drugačijim kursom, da načini korekciju kursa i odustane od razvoja nuklearnog oružja".

Trgovina, Južno kinestko more

Tilerson planira da se u nedelju sastane sa predsednikom Kine, Ksi Đinpingom. Pored Severne Koreje, diskusija će se verovatno fokusirati na trgovinu i teritorijalne sporove u Južnom kineskom moru.

Ranije ove nedelje, državni sekretar pozvao je Kinu da pojača napore i ohrabri Severnu Koreju da napusti svoj nuklearni program. Takođe je ohrabrio Kinu da u potpunosti sprovede sankcije Ujedinjenih nacija, osmišljene kao pritisak na vlasti Severne Koreje.

U petak u Seulu, Tilerson je rekao da je politika "strategijskog strpljenja" sa Severnom Korejom završena, i da su vojne akcije protiv Pjongjanga "opcija koja je na stolu".

Tilerson je rekao da "Severna Koreja mora da razume da je jedini put ka bezbednoj, ekonomski prosperitetnoj budućnosti, napuštanje njenog razvoja nuklearnog oružja, balističkih raketa i drugog oružja za masovno uništenje".

Set mogućnosti

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa južnokorejskim ministrom inostranih poslova Jun Bjung Seom, Tilerson je rekao da je "sveobuhvatni skup mogućnosti" stvoren u bavljenju tom izolovanom zemljom.

Na prvoj stanici svoje ture, u Japanu, Tilerson je rekao da je "jasno da je potreban drugačiji pristup" nakon 20 godina neuspelih diplomatskih napora da se Severna Koreja spreči da dođe do nuklearnog oružja.

XS
SM
MD
LG