Linkovi

Tihi rat zbog dva spomenika


Spomenik Miru Barešiću u Dragama u Hrvatskoj.
Spomenik Miru Barešiću u Dragama u Hrvatskoj.

Grupa građana različitih političkih uvjerenja, profesija i zanimanja uputila je otvoreno pismo premijeru i ministru vanjskih poslova, Dušku Markoviću i Srđi Darmanoviću, u kojem su zatražili odgovor o tome kakvi su bili efekti protestne note Crne Gore zvaničnom Zagrebu, povodom podizanja spomenika hrvatskom teroristi Miru Barešiću.

Tihi rat zbog dva spomenika na relaciji Crna Gora – Hrvatska traje već nekoliko dana. Naime, nakon što su mještani sela Slatina, kod Andrijevice, na sjeveru Crne Gore podigli spomenik Puniši Račiću, reagovala je crnogorska Vlada i saopštila da će biti preduzete sve mjere da se taj spomenik, podignut bez znanja države, ukloni.

Ministarstvo inostranih poslova je saopštilo da se činom otkrivanja spomenika Račiću, vrijeđaju ne samo najdublja osjećanja hrvatskog naroda i države, već se nastoje produbiti političke podjele u Crnoj Gori.

Podsjetimo, Puniša Račić, poslanik Radikalne stranke u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, inače rodom iz ovog kraja, 1928. u narodnoj skupštini Jugoslavije hicima iz pištolja ubio je trojicu poslanika Hrvatske seljačke stranke, a dvojicu ranio, zbog čega je 14 godina proveo u zatvoru.

Reagovao je i zvanični Zagreb. Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske oštro je osudilo otkrivanje spomen obilježja Račiću, te je tim povodom uputilo protesnu notu ambasadoru Crne Gore u Zagrebu Boru Vučiniću.

Nakon što su mještani spriječili mehanizaciju da sruši spomenik podignut Puniši Račiću u Slatini kod Andrijevice, sami su uklonili spomen-ploču, dok će obelisk bez obilježja, po njihovoj želji, ostati na privatnom imanju u selu Slatina.

No, danas se istim povodom premijeru Dušku Markoviću i ministru inostranih poslova Srđi Darmanoviću obratila grupa uglednih građana Crne Gore. Oni navode da se ne mogu oteti utisku, "da je po istom, ili čak gorem pitanju, zvanična Hrvatska reagovala dijametralno suprotno”.

Oni peticijom žele uputiti javno nezadovoljstvo zbog pozicije Ministarstva inostranih poslova Crne Gore, “koje skoro godinu ćuti o ignorisanju protestne note koju je Crna Gora uputila Hrvatskoj 1. avgusta 2016. zbog podizanja spomenika hrvatskom teroristi Miru Barešiću", navodi se u pismu.

Smatraju da neophodnim da se Vlada Crne Gore i Ministarstvo inostranih poslova Crne Gore javno izjasne po tom pitanju, te javnost obavijeste o efektima svoje protestne note zvaničnom Zagrebu.

Kako se navodi javnosti je poznato da je "spomenik teroristi Miru Barešiću, koji je na ciničan i svirep način učestvovao u monstruoznom ubistvu ambasadora Jugoslavije Vladimira Rolovića, rođenog Baranina, u napadu 7. aprila 1971. u Stokholmu, svečano otvoren 31. avgusta 2016. u Dragama kod Pakoštana, na trgu koji nosi ime tog istog zločinca Mira Barešića".

Podsjećaju da je osim toga nečuvenog akta veličanje teroriste nastavljeno, pa je u Splitu imenovana Ulica Mira Barešića.

Upravo zato, njih interesuje Vaše objašnjenje na kojim principima Hrvatska donosi odluke o dizanju spomenika, imenovanju ulica, trgova i obala u čast monstruozne ličnosti, dok istovremeno ignoriše proteste iz Crne Gore", navodi grupa građana.

Javnost, kako su kazali, ima pravo da zna na koji će način zvanična Crna Gora njegovati sjećanje na taj teroristički akt i zločin nad svojim sinom, ambasadorom Vladimirom Rolovićem, koji je stradao u atentatu i proglašen narodnim herojem.


XS
SM
MD
LG