Linkovi

Treća runda pregovora Beograd - Priština


Treća runda pregovora Beograd - Priština
Treća runda pregovora Beograd - Priština

U Briselu su nastavljeni pregovori delegacija Srbije i Kosova, a jedna od tema bila je sloboda kretanja, što sadrži i pitanje korišćenja ličnih karata i "takozvanih pasoša Kosova".

Uoči početka razgovora šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović izneo je novinarima svoja očekivanja:

„Mi smo došli svesni da će jedna od tema biti sloboda kretanja, koja u sebi sadrži mogućnost upotrebe ličnih karti tzv. pasoša Kosova i pitanje registarskih tablica za vozila pre svega. To je nešto što u velikoj meri opterećuje naše ljude na Kosovu i Metohiji. Mi smo i ovom prilikom doneli neka nova rešenja koja istovremeno čuvaju naš integritet ali daju mogućnost da se omogući normalan život na terenu.

Očekujemo od ove runde razgovora da iznesemo svoje predloge i svoje pozicije i da pokušamo da neka od onih pitanja koje smo pokrenuli u prethodnim rundama pregovora, ovaj put zatvorimo, barem neka od njih s obzirom da smo kod nekih došli blizu rešavanja. Mi smo pre svega spremni da osim što iznesemo ove predloge pokušamo da rešimo pitanje katastra i matičnih knjiga s obzirom da smo tu došli, čini mi se, najbliže do momenta rešavanja. To bi relaksiralo dnevni red i omogućilo da se nove teme ubuduće dodaju.“

Šefica pregovaračkog tima Prištine Edita Tahiri izrazila je očekivanja da će uskoro biti ostvareni konkretni rezultati.

„Danas bi trebalo da napravimo nacrte nekih rešenja, koje će onda obe strane analizirati kako bi u što skorijem roku došli do konkretnih rezultata u svim pitanjima koje smo otvorili od početka prve runde razgovora. To konkretno znači da se moraju priznati pasoši Kosova, isto kao i lične karte, vozačke dozvole i registarske tablice. Drugim rečima, mora se omogućiti sloboda kretanja ljudi, dobara, ideja i kapitala“.


XS
SM
MD
LG